ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Reportaže/emisije

05.03.2022 Многобројним посетиоцима представљена разноврсна понуда на Међународном сајму пољопривреде „Богатић 2022“

У срцу Мачве данас је одржан први Међународни сајам пољопривреде „Богатић 2022“. Велики број посетилаца присуствовао је овој манифестацији, која је окупила више од седамдесет излагача из наше земље, Републике Српске, Северне Македоније и Мађарске.  
 
Испред организатора, добродошлицу присутнима пожелео је председник Општине Богатић, Милан Дамњановић.
 
„С обзиром да смо претежно пољопривредни крај, који је на далеко познат по богатој мачванској равници и поштеним и вредним мачванским сељацима, сматрали смо да је од немерљивог значаја за ово подручје организовање догађаја који ће дати јасан печат нашој свеопштој препознатљивости и који ће донети бенефите на многим пољима. Тако се и родила идеја, која данас у пракси изгледа баш оканко како смо је замишљали и прижељкивали. По свему до сада виђеном, заиста величанствено. На том нашем путу, ка остварењу коначног циља, било је мноштво изазова и чинило се непремостивих препрека, али сада могу са изразитим поносом да констатујем да смо успели. Успели смо заједничким снагама, јединствени и сложни, препуни ентузијазма, воље и жеље за нечим потребним и друштвено корисним. Искрена захвалност свима вама, који сте данас овде, од првог до последњег. Не преостаје ми ништа друго сем да вам пожелим добродошлицу. Понесите најлепше утиске из наше средине и дођите нам поново и следеће године да се дружимо, размењујемо искуства и склапамо нова пријатељства“, рекао је Дамњановић, који је потом са сарадницима, у пратњи начелника Мачванског округа, Владана Красавца, и државног секретара Станојевића обишао све штандове.
 
Државни секретар у Министарству пољопривреде, Велимир Станојевић, званично је отворио догађај и том приликом исказао жељу: "Да данашњи скуп буде само један од многих који ће учинити да Мачва и мачвански пољопривредници буду напреднији, бољи и богатији".
 
„Драго ми је да се ова манифестација одржава у једној релативно малој средини, али која је велики произвођач хране, у плодној мачванској долини. Министарство пољопривреде ће свакако и убудуће наставити да подржава не само ове манифестације него да подржава наше пољопривредне произвођаче, како оне који се баве сточарством, тако и биљном производњом, кроз разне видове субвенција и подстицаја. Добро је да је данас овде било говора не само о субвенцијама и подстицајима, него и о финансирању пољопривреде, о кредитним мерама подршке, о осигурању животиња и усева. Средства Министарства пољопривреде кроз националне мере, кроз ИПАРД и програм Светске банке су и даље доступни нашим пољопривредним произвођачима и сигуран сам да ће и ова манифестација и генерално политика државе допринети да агро сектор у нашој земљи и даље напредује“, изјавио је Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде.
 
Председник организационог одбора Међународног пољопривредног сајма „Богатић 2022“, Теодор Теодоровић, истакао је да наш крај заслужује једну овакву манифестацију, која би требало да постане традиционална.
 
Комерцијална банка и НЛБ банка спонзорисали су Међународни пољопривредни сајам „Богатић 2022“ и овом приликом су представили своје услуге у области аграра.
 
„Оно што ми као банка нудимо нашим клијентима и оно за шта су у овом моменту највише заинтересовани јесу кредити са субвенционисаним каматним стопама за набавку минералног ђубрива са каматом од 0% и роком отплате до 36 месеци. Ако гледамо по редоследу шта је најинтересантније, на другом и трећем месту су набавка механизације са роком отплате до 36 месеци и куповина трактора са роком отплате до 60 месеци, такође са субвенционисаним каматним стопама. Оно што наши пољопривредници треба да знају јесте да ми дајемо кредите и за куповину земљишта, што је у овом крају врло интересантно и где им је потребна брза куповина земље, данас за сутра. Тако да те кредите могу користити са роком отплате до 15 година. Такође, врло занимљива је и понуда за пројекат Светске банке, или 50:40:10, у зависности како је препознаје ко од пољопривредника. Издали смо за преко 400 корисника писмо о намерама, сада нам се ти исти клијенти враћају са захтевима за кредит. Тако да су то неке најинтересантније ствари, које се у овом моменту раде у Комерцијалној банци. Наши привредници могу да се јаве у преко 200 експозитура Банке, било да су са овог нашег краја или из неког другог. Ми имамо своје експозитуре у Богатићу, Шапцу, Владимирцима, Лозници,  тамо где им је најближе могу поднети захтев за кредит и да врло брзо добију повратну информацију колики износ кредита могу да добију и да ли може да им буде одобрен“, навела је Биљана Петровић, помоћник председника Извршног одбора Комерцијалне банке.
 
На једном месту, у Спортској хали у Богатићу, али и на простору испред, окупили су се најзначајнији произвођачи и увозници пољопривредне механизације, семена, сточне хране, пластеника, опреме за фармере, заливних системе и заштите од града. Поред тога, информације о најновијим правилницима, ИПАРД позивима, али и конкурсима Министарства пољопривреде поделио је директор Управе за аграрна плаћања, Марко Кесић.
 
„Данас је главна тема била финансирање пољопривредника, представили смо најпопуларније и највеће правилнике које Министарство пољопривреде нуди сељаку. У наредних седам до десет дана пољопривредницима ће бити исплаћено 8.000 динара подстицаја по хектару, заправо ради се о  подстицајима 6.000 динара по хектару и 2.000 динара као помоћ за ову ситуацију коју данас имамо, са општим растом цена енергената, семена, ђубрива, горива. Представили  смо неколико правилника за рурални развој, правилник којим финансирамо произвођаче жестоких алкохолних пића, најавили смо ускоро  нови јавни позив за произвођаче винаре, али винарије које су капацитета до 20.000 литара, програм Светске банке, резултате ИПАРД 2, који је данас на  крају свог програмског циклуса и најавили смо ИПАРД 3, као нови програмски период од седам година, који ће половином  месеца бити званично потписан у Бриселу за Србију и којим је Србија добила скоро педесет посто више средстава него што је то било у претходном ИПАРД програму“, изјавио је Марко Кесић.
 
Међународном сајму пољопривреде „Богатић 2022“ присуствовали су и представници Задружног савеза Србије.
 
„Били смо у прилици да разменимо искуства, промовишемо задругарство, удруживање, задружну идеју, ту традицију задругарства и заједништва, мобе и слоге. Овде су присутни  знање, удруживање и сточарство, на првом месту размена искустава, трансфер нових технологија, да видимо шта је добро и шта је примењиво на нашем терену. На другом место то је удруживање, ту су присутне и старе и новоформиране задруге и можемо да се похвалимо да је прошле недеље формирана хиљадита задруга, од којих је 80% земљорадничких, у неком петогодишњием просеку. Тако да смо већ премашили бројку од 3.000 активних задруга у нашој земљи. Земљорадничка задруга Азања најстарија је у Србији, са традицијом од 128 година непрекидног рада. Ми са локалном самоуправом општине Богатић имамо одличну сарадњу, поготово на удруживању и промовисању задруга. Конкретно, у неком петогодишњием просеку отворено је девет нових задруга на  подручју општине Богатић, од којих преко 40% има озбиљне пословне приходе“, истакао је  Никола Михаиловић, председник Задружног савеза Србије.
 
На штандовима сајамске манифестације у Богатићу било је доступно мноштво корисних информација за унапређење пољоприврене производње, а поред тога посетиоци су могли и да дегустирају бројне производе из земље и региона. Организатори су свим излагачима уручили поклоне, да их сећају на данашњи догађај, уз жељу за поновним сусретом на истом месту наредне године.
 
Видео прилог - репортажу са сајма емитоваћемо до краја овог викенда
 
 

GRAĐANI REPORTERI

19.10.2021 Реаговањe суграђанина Стојана Ђаковића на поједине садржаје које смо објављивали на нашем порталу

Поштујући Закон о јавном информисању и Kодекс новинара објављујемо у целости допис Стојана Ђаковића, достављен нашој редакцији, а који се ...

22.03.2021 Sprinterima AK Sprint vicešampionska titula na Zimskom kupu

Juče je, po veoma hladnom vremenu, održan Zimski kup Srbije u bacačkim disciplinama na kojem je učešće uzelo 10 takmičara Ak Sprint. ...

30.10.2020 Промоција правилне исхране за предшколце у Дубљу

Ова недеља је посвећена здравој исхрани деце. Предшколске групе у Дубљу су организовале предавање медициске сестре из локалне амбуланте, која ...

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH