ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

11.08.2016 Правилник о подстицајима за унапређење економских активности на селу

Право на коришћење подстицаја у складу са законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју и Правилником о подстицајима за унапређење економских активности на селу кроз подршку непољопривредним активностима имају физичко лице – носилац регистрованог комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, предузетник и правно лице.

Подстицаји обухватају подршку програмима који се односе на унапређење руралне економије за инвестиције које се спроводе с циљем унапређења квалитета живота у руралним подручјима, и то:

Програму за подршку инвестицијама за изградњу, доградњу, адаптацију, инвестиционо и текуће одржавање, у циљу привођења намени, као и набавке опреме, а ради пружања угоститељских услуга у угоститељским објектима у домаћој радиности или сеоском туристичком домаћинству у смислу закона којим се уређује туризам. Ови подстицаји обухватају: изградњу нових објеката побројаних у Прилогу 1 правилника – Аутентични сеоски објекти; радове инвестиционог и текућег одржавања постојећих, аутентичних сеоских објеката уз очување народног градитељства и традиционалне архитектуре, a ради пружања угоститељских услуга у пословима домаће радиности или сеоском туристичком домаћинству; доградњу и адаптацију купатила, сауне, кухиње и увођење система централног грејања, a ради пружања угоститељских услуга у угоститељским објектима у домаћој радиности или сеоском туристичком домаћинству; радове инвестиционог одржавања у циљу привођења намени аутентичних објеката на селу –  воденица, ваљарица (објеката за извлачење влакана, односно сукна), ветрењача који су у функцији сеоског туризма; побољшање пратећих садржаја у области рекреације и набавке дворишног мобилијара ради унапређења понуде и пружања угоститељских услуга у домаћој радиности или сеоском туристичком домаћинству; изградњу базена; партерно уређење дворишта и опремање објеката ради унапређења понуде и пружања угоститељских услуга у домаћој радиности или сеоском туристичком домаћинству.

​Програму за подршку инвестицијама за набавку опреме и алата за обављење послова који се сматрају старим и уметничким занатим, односно пословима домаће радиности, у складу са прописима којим се уређују одеређивање послова који се сматрају старим и уметничким занатим, односно пословима домаће радиности,  начину сертификовања истих и вођењу посебне евиденције издатих сертификата.

​Програму за подршку инвестицијама за промоцију непољопривредних активности на селу путем израде или модернизације и професионализације туристичких веб портала.

​Подносилац  пријаве  може поднети само једну пријаву  за коришћење подстицаја у календарској години, која се може поднети за једну или више прихватљивих инвестиција  из правилника.​ ​​

Подстицаји се утврђују у минималном износу од 30% укупне вредности поједине прихватљиве инвестиције. За подручја са отежаним условима рада у пољопривреди подстицаји за мере руралног развоја утврђују се у минималном износу од 45% укупне вредности поједине прихватљиве инвестиције.

​​Максимални износ подстицаја по кориснику за инвестиције је 1.200.000 динара.

Текст правилника можете погледати на следећем линку– http://www.mpzzs.gov.rs/download/Pravilnici/4827016-0140-10-1-ZA-OBJAVLJIVANJE-3-002.pdf

 

Извор: Министарство пољопривреде - http://www.mpzzs.gov.rs/

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH