ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

27.08.2016 Представљен нови сет мера Министарства пољопривреде за развој воћарске производње у Србији

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић отворио је јуче, 26. августа 2016. године Сајам шљива у Осечини и изјавио да је Министарство пољопривреде за ову годину предвидело сет мера за развој воћарске производње и најавио нoве мeре за  унапређење конкурентности и укључивање малих произвођача у модерне тржишне ланце производње. Министар је овом приликом истaкao дa je вeoмa вaжнo дa сe рaзвиje прeрaђивaчка индустриja вoћa пoштo je нa њoj чeтири путa вeћa зaрaдa нeгo у примaрнoj прoизвoдњи.

Министарство ће и даље настојати да у складу са постојећим средствима у наредним годинама, подржи управо тенденције савременог развоја воћарства и увођења нових технологија производње, нагласио је Недимовић.

Министар је навео и да наши произвођачи треба да раде на јачању свести о потреби удруживања ради заједничког појављивања на тржишту, јер, како је указао, удруживањем ће се процес производње заокружити од убирања плодова, преко чувања и паковања, до коначног пласмана, презентовања и продаје на тржишту.

„Довољне количине шљиве, уједначеног квалитета и континуирана испорука, учинила би српску шљиву препознатљивом на светском тржишту“, навео је као пример Недимовић.

 Мере подршке за развој воћарске производње односе на подизање нових интензивних засада шљиве, системе за наводњавање, коришћење противградних мрежа, увођење нових сорти воћних врста, увођење тржишних стандарда, осигурање у воћарству, увођење савремене опреме и механизације, опремање складишних и прерадних капацитета за топлу и хладну прераду воћа и изградњу нових и адаптација постојећих хладњача и њихово опремање.

Традиционална међународна привредно-туристичка манифестација Сајам шљива у Осечини, 11. по реду,  ове године је окупила око 200 излагача.

 Иницијатори и организатори манифестације су општина Осечина и Туристичка организација  „Подгорина“ из Осечине и посетиоци имају прилику да чују најновије информације из области воћарства, размене знања и искуства, као и да се упознају са бројном понудом излагача, произвоћача воћа, ракије као и прозвода од шљиве – џемова, пекмеза, сувих шљива и другог.

Србија је природно богата земља која има велики потенцијал у примарној производњи воћа, у којој површине под засадима шљива учествују и до 47%. Шљива се узгаја на територији целе Србије, али се највећи засади шљиве налазе управо у шумадијском и колубарском крају.

Извор: http://www.mpzzs.gov.rs

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH