ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

04.09.2016 Зашто је роба у Србији скупља него у региону

Одећа, обућа и други производи истих произвођача у Србији су знатно скупљи него у региону и неким земљама Европске уније. Исту робу плаћамо скупље јер домаћи трговци најам локала плаћају више, а и број обавезних намета је знатно већи, тврде стручњаци. Цех се, као и обично, испостави потрошачима, јер трговци своје трошкове уграђују у цене.

Ко је путовао ван земље – могао је лично да се увери: Исти производ, исти модел, исти дезен, иста боја, па чак и број у иностранству плаћамо много мање него у Србији.

Иако је просечна плата од око 380 евра у Србији дупло нижа него у Хрватској, или два и по пута мања од оне у Словенији, односно стотинак евра нижа од оне у Бугарској – изгледа да најскупље пролазимо.

Идентична женска блуза у Београду и Љубљани кошта готово исто, око 50 евра, плаћамо је два и по пута више од Бугара и један и по пут више од Хрвата.

Није ни чудо јер је закуп локала у тржним центрима најскупљи у Србији, а најам локала у прометним улицама чак троструко скупљи него у Словенији, на пример.

Небојша Нешовановић, национални директор "ЈЛЛ" каже да Београд и Србија имају мање тржних центара него главни градови и земље у региону.

"Решење је у изградњи новог малопродајног простора и шопинг зона како би се дошло до јефтинијих цена закупнина. Самим тим би роба у тржним центрима постала јефтинија, што би било јако добро за наше грађане. Очекујемо да у наредних дванаест месеци у Србији крене изградња малопродајних објеката вредних милијарду евра", каже Нешовановић.

На цену утичу и прописи. У целом региону, осим у Србији и Босни и Херцеговини, урађена је њихова реформа у трговини. У Европи, на пример, цена комуналних услуга за фирме и грађане је изједначена.

Драгољуб Рајић из Мреже за пословну подршку каже да је просечан трговац у Србији принуђен да између 45 и 55 различитих намета угради у трговачку маржу, за разлику од својих колега трговаца у Словачкој, Пољској, Чешкој и Мађарској који имају између 12 и 22 намета.

"Најконкретнија разлика јесте што сваки привредни субјекат овде још увек плаћа скупље воду, гас, паркинг – у односу на грађане два или три пута", истиче Рајић.

Високе цене у Србији и не чуде ако узмемо у обзир да Београд на 1.700.000 становника има само четири модерна тржна центра што је четири пута мање од оптималног броја.

Извор: РТС

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH