ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.09.2016 Između rata i mira - Danas se obeležava Međunarodni dan mira

Svetski mir je idealno stanje slobode, mira i sreće između i unutar svih zajednica, naroda i ljudi. Ovaj ideal nenasilja daje osnovu ljudima i nacijama da dobrovoljno sarađuju, jer mir je oružje kojim možemo da promenimo svet.

Međunarodni dan mira prvi put je obeležen 1982. godine, trećeg četvrtka u septembru i tako je bilo sve do 2001. godine. Generalna skupština UN, posebnom rezolucijom 2001. godine proglasila je Međunarodni dan mira - 21. septembar i obavezala svet da toga dana u godini bar misli o miru i da ga obeleži raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima. Generalna skupština je proglasila ovo kao dan posvećen jačanju ideala mira, kako unutar zajednice, tako i među svim narodima i nacijama.

Ako pogledamo reč "mir" u rečniku videćemo da to znači spokoj ili nenasilje. Ako potražite sinonim, pisaće primirje. Mir je mnogo više od samog primirja. Primirje je dogovor da se zaustavi borba. Ako želimo da postignemo mir  moramo  svakodnevno  praviti razliku. Definicija mira je stanje u društvu u kojem nema sukoba odnosno rata. Pored odsustva rata, mir može da označava i socijalno, lično i društveno blagostanje.

U ime mira, od davnina,  vode se ratovi kao da nikome nije jasno da se mir može postići samo razgovorom i razumevanjem, a ne nasiljem i borbom prsa u prsa. Ni danas, ne prođe ni jedan dan da se u medijima ne objavi vest o nekom novom napadu, novoj borbi koja se rasplamsava i tera ljude sa kućnih pragova. Samo na ovim prostorima u poslednjih trideset godina svedoci smo ratova, bombardovanja, cepanja teritorija. Mlade generacije slušaju o nekom srećnom vremenu, a u sadašnjosti gledaju kako  se najslobodnije zvecka oružjem, velike sile prave sukobe u zemljama bogatima naftom i prirodnim blagom, sukobljavajući se sa neistomišljenicima i ostavljajući za sobom kolateralnu štetu na nedužnim teritorijama.

„Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja" - tako glasi univerzalna poruka 21. septembra, Međunarodnog dana mira, a sve zemlje i narodi pozvani su rezolucijom da slave mir i daju doprinos da on ovlada svetom. Zvuk zvona i minut ćutanja tačno u podne postali su već tradicija u zgradi UN u Njujorku.

Od osnivanja do danas Međunarodni dan mira uključio je milione ljudi sa svih strana sveta koji zajednički učestvuju u raznim događajima i okupljanjima. Da li će mir u svetu ostati samo fraza koju koriste lepotice na izborima za mis sveta ili ćemo razumevanjem i saosećanjem pobediti ratove i u budućnosti slaviti svaki dan kao dan mira.

 

 

M.K

 

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH