ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

04.01.2017 Расписан јавни позив привреди за кредите и бесповратна средства

У оквиру подстицаја предузетништва, Министарство привреде и Фонд за развој доделиће три милијарде динара малим и средњим предузећима, задругама и предузетницима за унапређење пословања. Ова подршка се привредницима пружа кроз развојне пројекте који представљају комбинацију 20 одсто бесповратних средстава државе и 80 процената повољног кредита Фонда за развој.

Већ деценију фирма из Раковице опстаје на тржишту иако јој повољни кредити до сада нису били доступни. Чак и у протеклој години предузетништва, то им није пошло за руком.

"Ја сам један од предузетника у Србији који књиге води по простом књиговодству а сви програми који су били у 2016. предвиђени за предузетнике, мени нису били доступни јер су били условљени тиме да предузетници морају водити књиге по двојном књиговодству", објашњава Данило Ранитовић из Раковице.

У намери да уважи примедбе предузетника, ресорно министарство расписало је јавни позив касније, а право на средства сада имају сви, без обзира на врсту књиговодства.

Предузетници могу добити и до седам милиона динара кредита и 1.750.000 динара бесповратно. Максимални износ за предузећа је четрдесет милиона кредитних средстава и десет милиона динара бесповратно. Камата је, зависно од гаранција, од 1,5 до три одсто, а рок отплате кредита од седам до 10 година.

"Ми заиста верујемо да ће то дати озбиљне ефекте у 2017. у сектору који је највиталнији и најважнији. Година 2017. је прва година деценије предузетништва и мислим да је овај програм један сјајан алат којим почињемо ту деценију", наводи Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде.

За више од дванаест и по милиона динара, мала предузећа могу да конкуришу ако су крајем 2012. имала бар десет запослених а у међувремену остварила раст прихода или запослености за 20 одсто. На више од двадесет пет милиона динара, могу да рачунају ако су крајем августа имали 35 запослених.

"Трговина, туризам, примарна пољопривредна производња нису обухваћени овим кредитом а све остале делатности и све области у привреди моћи ће да аплицирају", истиче Стевановић.

Конкурс је отворен док се средства не утроше, Фонд за развој пласира 2,4 милијарде динара кредита, а Министарство привреде 600.000 динара бесповратно.

 

Извор: www.rts.rs

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH