ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

06.01.2017 Слога и радост Kнежевића у навечерје чаробног свитања

Домаћин, домаћица и укућани на Бадње вече 

На Бадње вече у кућу се уносe бадњак и слама која се посипа по целој кући. Домаћица на сламу под столом, где се вечера, поставља слаткише, орасе, поклоне и играчке које деца траже док пијучу. Слама симболизује сламу у пећини на којој се Исус родио.

На Божић ујутро пре свитања звоне сва звона на православним храмовима, а пуцњима из пушака и прангија, традиционално ce објављује долазак Божића и Божићног славља. Домаћин и сви укућани облаче најсвечаније одело и одлазе у цркву на јутрење и Божићну литургију.

У кући увелико трају припреме за Божићну гозбу. Божићну печеницу припрема домаћин, а домаћица Чесницу, обредни хлеб који се меси ујутру на Божић кад прво звоно зазвони у цркви.

Божић је пре свега породични празник када се укућани окупе да у топлини свога дома доживе мир Божији.

Древним српским поздравом, који немају други православни народи, поздрављаће се ових дана комшије, рођаци, пријатељи и чуће се у готово свим нашим домовима, али и на улици и радном месту. Христос се роди - Ваистину се роди.

 
 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH