ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

08.01.2017 Nova godina novi i zakoni

Sa Novom godinom došlo je do izmena i dopuna pojedinih zakona, dobili smo nekoliko olakšica, ali i nove namete, poskupljenja. Stoga, obratite pažnju na usvojene zakone, objavljene u Službenom glasniku.

Najbitniji izmenjeni i dopunjeni zakoni koji važe od početka 2017. godine su Zakon o bezbednosti saobraćaja i Krivični zakon.

Duplirane su kazne za vozače sa alkoholom u krvi.Trajno će se oduzimati vozila vozačima u alkoholisanom stanju sa dva i više promila alkohola u krvi,  kao i onima koji nemaju vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju, a upravljaju motornim vozilom. Ako se dete do 12 godina vozi u automobilu bez auto sedišta za bebe i decu, kazna za vozača iznosi 120.000 umesto dosadašnjih 30.000 dinara.

Neovlašćeno posedovanje i držanje oružja kažnjavaće se kaznom do 12 godina zatvora. Uvedeno je krivično delo polnog uznemiravanja, zatim delo genitalnog sakaćenja, prisilnog braka i osam novih krivičnih dela iz privrednog kriminala…U krivično delo polnog uznemiravanja spada i pričanje masnih viceva koleginici na poslu, ali samo ako ona ne prihvata takav način komunikacije, pa je za to delo kazna do 3 godine zatvora.

Maksimalna zaprećena kazna za organizovano krijumčarenje podignuta je sa 12 na 15 godina zatvora.

Uvedeno je novo krivično delo Proganjanje, za sve koji proganjaju osobe fizički, ali i putem društvenih mreža, a kažnjavaće se do pet godina zatvora.

Vozačke dozvole

Rok za zamenu starih vozačkih dozvola novim (Kartična dozvola) je do 10. juna 2017. godine.

Građani Srbije koji rade i žive u SR Nemačkoj neće morati da polažu vozački ispit u toj zemlji, jer od 1. januara 2017. godine Nemačka država priznaje srpske vozačke dozvole.

Lična karta

Rok važenja ličnih karata izdatih na starom obrascu isekao je 31.decembra 2016. godine. Građani Srbije mogu da podnesu zahtev za zamenu lične karte izdate na starom obrascu za biometrijsku ličnu kartu i ona će im se izdavati po hitnom postupku. Lične karte ubuduće će umesto 5 važiti 10 godina, dok će se važenje tog dokumenta za decu produžiti sa dve na pet godina.

Zdravstvena knjižica

Građanima kojima su pre 1.januara ove godine overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, mogu da se leče na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Onima kojima je istekla overa stare knjižice, a podneli su zahtev za nove, lečenje ostvaruju sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje dokumenata.

Potvrde, koje se dobijaju nakon predaje dokumenata za novu elektronsku knjižicu, ne izdaju se deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da u skladu sa Zakonom o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu ova kategorije osiguranika od 01. januara 2017. godine, pa sve do uručenja zdravstvene kartice, mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena, objašnjavaju u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Svi oni koji nisu podneli zahtev do predviđenog roka, još uvek to mogu učiniti po uobičajenoj proceduri.

Do sada je zdravstvene knjižice zamenilo oko 5,5 od 6,8 miliona osiguranika, a zahtevi se podnose kao i do sada direktno na šalterima RFZO-a, na šalterima pošte ili elektronski, putem E-uprave.

Na šalteru Doma zdravlja u Bogatiću kažu da će svi građani moći da obavljaju preglede i propisane intervencije u ovoj ustanovi  sa starim zdravstvenim knjižicama, sve dok im ne bude izdata nova zdravstvena kartica.

OSTALO

Zaposlenima u Srbiji povećana  je minimalna zarada i sada iznosi 130 dinara, umesto dosadašnjih 121 dinar po radnom satu.

Poskupljenje putarine od 10%, odobrila je Vlada Srbije na sednici 30.decembra 2016.godine, a cene će biti povećane osmog dana od objavljivanja odluke u Službenom glasniku.

Usklađivanjem akcizne politike sa Evropskom unijom, umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akcize će iznositi 90 evra na 1.000 cigareta. Praktično to znači, da za paklicu “domaćih” cigareta pušači moraju da izdvoje od 210 do 340 dinara.

Prema izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost, od 1. januara ukinuta je refundacija PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe.

Roditelji novorođenih beba od ove godine mogu elektronskim putem da prijave bebe u svim porodilištima u Srbiji, u okviru projekta “Bebo, dobrodošla na svet”.

Od 1. januara, građani Srbije imaju mogućnost da sakupljanjem fiskalnih računa, učestvuju u nagradnoj igri koju oganizuje država- Sakupljanjem računa protiv sive ekonomije. Glavna nagrada je stan u Beogradu.

 

J.Dž.

Izvori:   http://www.blic.rs/ , http://www.telegraf.rs/ , http://www.rts.rs/ 

 
 
VRH