ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

09.01.2017 Saveti za bezbednu vožnju u zimskim uslovima

Vožnja u zimskim uslovima traži od vozača mnogo više opreza i koncentracije, čvrste živce i određeno znanje. Prilagođavajte brzinu kretanja vozila uslovima na putu. Zimske vremenske prilike najčešće donose vlažan i klizav kolovoz, smanjenu vidljivost, usporen saobraćaj i zahtevaju staloženost i punu odgovornost svakog vozača.

Nemojte da vozite umorni ili neispavani, uzbuđeni ili nervozni, pod uticajem alkohola ili pod terapijom lekovima koji utiču na smanjenje koncentracije i ispravno rasuđivanje.

Vozilo kojim upravljate mora biti tehnički ispravno. Pre polaska na put neophodno je prekontrolisati ispravnost kočnica, uređaje za upravljanje, trap, pneumatike, uređaje za osvetljavanje, akumulator, brisače i rashladnu tečnost u sistemu za hlađenje. Takođe, preporuka je u zimskim mesecima staviti glicerin u sve bravice na vratima i  njime namazati sve prijanjajuće gume, kedere na vratima.

Posedovanje zimske opreme u periodu od 1.novembra do 1.aprila je obavezno, a to podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskim pneumaticima, čija dubina gazećeg sloja mora biti minimum 4mm. Pritisak vazduha u gumama bi trebalo povećati za 0,15 bara, jer propisan pritisak u pneumaticima smanjuje otpor kotrljanja i povećava stepen prianjanja za voznu površinu.

Ukoliko se nalazite van grada, u prtljlažniku morate imati lance, a dobro je u kolima imati i lopatu, metlicu za čišćenje stakla, sprej za bravice, kablove za startovanje motora i strugalicu za led.

Kada na putu ima snega i leda, poželjno je izbegavati nagle promene pravca kretanja vozila i nagla kočenja, nežno postupajte sa upravljačem i pedalama i nikada istovremeno volanom i kočnicom.

U takvim vremenskim uslovima preporučljivo je voziti pod mali gasom i u nižem stepenu prenosa . Potrebno je prilagoditi brzinu kretanja vozila i izbegavati nožnu kočnicu, posebno ako vozilo ima zadnju vuču, a kada ima potrebe kočiti motorom, odnosno ubaciti ručicu menjača u niži stepen prenosa, pažljivo da se vozilo ne zanese. Ako bez kočenja vozilo ne može da se zaustavi, onda papučicu kočnice pritisnite krajnje nežno.

Ukoliko vozite po dubokom snegu bez montiranih lanaca, upravljač držite pravo, kako bi prednji i zadnji točkovi imali isti pravac kretanja. Ako se desi da automobil šlajfuje, pokušajte kretanje unazad i pod točkove sipajte  sitni šljunak, pesak, podmetnite granje, krpe ili slično.

 

J.Dž.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH