ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

17.01.2017 U Srbiji posejano manje pšenice - Useve ugrožava hladnoća

Pšenicom je u Srbiji prošle godine zasejano oko 500.000 hektara, što je oko 18 odsto manje nego 2015. godine, od čega je čak polovina posejana van optimalnih rokova, izjavio je direktor sektora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Žarko Galetin.

Pšenica koja je zasejana posle 10. novembra tek je nikla, ima tri lista i manje je otporna na niske temperature, što znači da ni rod ne može biti kao prošle godine, oko 4,8 tona po hektaru", rekao je Galetin za agenciju Beta.

Stručnjaci ovih dana, prema njegovim rečima, razmatraju kakvu terapiju, odnosno kakvu kombinaciju đubriva upotrebiti kako bi se pšenica oporavila.

Član Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Branislav Gulan istakao je da jesenas pšenicom nije posejano više od 450.000 hektara, a to je najmanje u poslednjih pola veka.

"Biće dobro, ako se obezbedi dovoljno žita za domaću potrošnju, zalihe i semenarstvo, a to je oko od 1,55 miliona tona zrna. Za izvoz će biti teško obezbediti značajnije količine", rekao je on.

Prema rečima Srbislava Denčića iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prinose pšenice će ove godine smanjiti i to što su značajne površine zasejane ne semenskom, već pšenicom sa tavana, a proizvođači u Vojvodini su koristili strane sorte koje su neotporne na zimske uslove, kakvi su ove zime.

Denčić je dodao da uprkos svemu procenjuje da će ovogodišnji rod pšenice biti dovoljan za domaće potrebe, koje zajedno sa zalihama iznose oko 1,55 miliona tona zrna.

Proizvodnja pšenice u svetu u 2016. godini, prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede, iznosila je 751,26 miliona tona, što je za 6,54 miliona tona više nego prethodne godine.

Svetska proizvodnja pšenice, već četvrtu ekonomsku godinu ostvaruje rekordan nivo, proizvodnja je povećana u Rusiji, SAD, Argentini i Indiji, a smanjena u EU, Maroku, Turskoj i Kini.

Procene su da je za potrošnju stanovništva u svetu potrebno 739,77 miliona tona pšenice.

Na početku 2017. godine svetske zalihe pšenice su izuzetno visoke i iznose 252,14 miliona tona i dovoljne su da pokriju prosečnu potrošnju pšenice za oko četiri meseca.

 

 

 

Izvor: www.beta.rs

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH