ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

18.01.2017 Замислите жељу на Богојављенску ноћ - Обичаји и веровања

Такозвани некрштени дани се завршавају 19. јануара верским празником Богојављењем. Ти дани када се не врши обред крштења носе одређену симболику, јер у то доба ни Господ наш Исус Христос није био крштен. Чим Сунце зађе, уочи празника, хришћани почињу да се поздрављају са „Бог се јави!“, а одговорају са „Ваистину се јави!“, а нарочито је битно остати будан до поноћи. Наиме, наши стари верују да је ноћ између 18. и 19. јануара време када се небо отвара и „Бог се јавља“. Према веровању, Богојављење – јављање или објава Бога, дешава се у глуво доба, уочи Богојављења, када се на трен отвара небо, да се укрштају ветрови што дувају зими с онима што дувају лети.У том тренутку све воде света престану да теку, а онај ко се затекне на отвореном и то види, може од Бога да затражи испуњење једне жеље.

Такође, верује се да ће неудате девојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати. Такође се у појединим крајевима младе девојке занимају још једним „обичајем“. Наиме, тог дана се умеси тесто од брашна и воде, па се од њега направе три лоптице. У сваку од лоптица се убаци папирић са именом неке симпатије, а један се остави празан. Затим се те лоптице убаце у кипућу воду и која прва избије на површину, она носи папирић са именом будућег животног сапутника те девојке. Уколико је то празан папирић, значи да још није упознала свог суђеног.

Некада су старије жене у српским селима водиле рачуна о временским приликама за Богојављење, како би знале какво их време очекује.

Веровало се да ако за Богојављење буде јак мраз или пада снег, година ће бити родна. Ако, пак буде ведро, биће сушна година. Уколико 19. јануар буде кишовит, целе године ће бити доста падавина и поплава. Ако дува ветар са севера, биће родна и здрава година, а ако пак дува са југа, година ће бити родна, али ће је пратити разне болести. Обичај је био да се на Богојављење изађе на неку ветрометину, изнесе мало пепела и пушта по мало из руку, како би се одредио који се ветар закрстио, односно победио на Крстовдан. Ако дува источни ветар, значило је да ће година бити сушна, ако дува југо биће кишна и болешљива, док је западни ветар предсказивао родну годину.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH