ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

19.01.2017 U Mačvi se najčešće rađaju Dunja i Lazar

Davanje ličnog imena novorođenčetu predstavlja čin koji je karakterističan za pojedinca, ali i za zajednicu. Na odabir imena utiču različiti sociološki, psihološki i kulturološki faktori.

Vuk Karadžić je zabeležio  uticaj sujeverja u kulturološkom smislu u Srpskom rječniku sledećim rečima: "Kad se kakvoj ženi ne dadu djeca, onda nadjene detetu ime Vuk, jer misle da im djecu vještice jedu, a na vuka da neće smjeti udariti. Zato su i meni ovako ime nadjeli".

Zaštitni (profilaktički) karakter imala su u prošlosti imena sa pridevom živ u osnovi (da bude živ): Živan, Živana, Živko. 

Verovanje u magijsku moć reči i u sposobnost ličnog imena da čoveka zaštiti od zlih sila i neželjenih događaja ogledala se i u ličnim imenima izvedenim od glagola stati: Stanimir, Stanislav, Stanoje, Stana, pa su ova imena u prošlosti imala funkciju da zaustave dalje rađanje dece, zbog nemogućnosti da se veliki broj dece prehrani u teškim životnim uslovima.

Veliki broj ličnih imena  u prošlosti  je sa osnovom rad- (Radoslav, Radomir, Radoje, Radojica) i mil- (Miloš, Milan, Milica), dok je izbor nekog biblijskog imena (Nikola, Luka, Jovan, Petar) ukazivao je na pripadnost hrišćanskom civilizacijskom krugu.

 Današnji roditelji deci najčešće daju hrišćanska imena, što je slučaj i u Mačvi, pa su muškoj deci poslednjih godina najčešće davana imena:  Lazar, Stefan, Filip, Luka i Pavle. Na listi najfrekventnijih ženskih imena u našem kraju nalaze se: Dunja, Lena, Jana i Milica koje je ime slovenskog porekla.

Najneobičnija imena u mačvanskom kraju poslednjih godina dobili su dečaci: Martin Manuel, Rastko, Jevrem i Mijat.

Činjenica da su hrišćanska imena, za razliku od slovenskih, internacionalna, te su kao takva više korišćena, jer njihovim nosiocima omogućavaju bolju prilagodljivost u savremenom globalizovanom društvu.

 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH