ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

25.01.2017 Na današnji dan...

1869. godine - Osnovano je Srpsko poljoprivredno društvo, radi širenja stručnih znanja među seljacima, koje je postojalo do 1946, kad ga je ukinula komunistička vlast.

1899. godine - U Požarevačkom zatvoru je umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani su u 250.000 primeraka.

1904. godine - U Beogradu je počeo izlaziti dnevni list „Politika (novine)“, čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1919. godine - Osnovana Liga naroda (eng. League of Nations, fr. Société des Nations) je prva opšta međunarodna organizacija država sa ciljem da očuva mir miroljubivim rešavanjem međunarodnih sporova i organizovanjem međunarodne saradnje u interesu blagostanja čovečanstva.
1924. godine - U francuskom gradu Šamoni otvorene su prve zimske Olimpijske igre.

1882. godine - Rodjena je engleska književnica i idol feminističkog pokreta Adelina Virdžinija Vulf (Adeline Virginia Woolf), autor psiholoških romana u kojima je koristila tehniku unutrašnjeg monologa i "toka svesti". Ubraja se medju najbolje engleske romanopisce 20. veka. U nastupu depresije izazvane Drugim svetskim ratom, izvršila je samoubistvo 1941. ("Izlet na svetionik", "Gospodja Delovej", "Talasi").

1905. godine - Rođen je Savo Kovačević, partizanski komandant. Revolucionar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije. Poginuo je kao zapovednik Treće divizije NOVJ na Sutjesci.

1947. godine - Umro je najpoznatiji američki gangster Al Kapone (Capone). Organizator podzemlja u Čikagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio je u zatvoru (1931-39) zbog utaje poreza.

1978. godine - Umro je srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor poeme "Stojanka majka Knežpoljka". Posle Drugog svetskog rata bio je direktor drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće "Prosveta".

1990. godine - Umrla je Ava Gardner (Lusi Džonson), američka filmska glumica.

1997. godine - Od teških povreda zadobijenih prilikom pokušaja samoubistva 16. januara, na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu umro je srpski književnik i bivši potpredsednik Republike Srpske Nikola Koljević.

2015. godine - Preminuo je Pavle Minčić, glumac, satiričar, humorista, pevač i pijanista. Ostvario je zapažene uloge u komadima "Jaje", "Olovka piše srcem","Tužna je nedelja","Revizor", "Dnevnik jednog ludaka". Generacije će ga se sećati po ulozi  Paje u dečijoj seriji "Na slovo, na slovo".
 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH