ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

31.01.2017 Odrasli puše i mene guše - Nacionalni dan bez duvanskog dima

U Srbiji se danas obeležava  Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ove godine slogan kampanje je “ODRASLI PUŠE I MENE GUŠE”.

Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta, uključujući 600 000 smrtnih slučajeva povezanih sa izloženošću duvanskom dimu. Upotreba duvana je vodeći faktor rizika i jedina legalna supstanca koja dovodi do smrti svojih korisnika kada se koristi na način na koji predviđa proizvođač.

Podaci iz Globalnog istraživanja o upotrebi duvana među mladima u Srbiji pokazuju da je 63 odsto učenika starosti 13 do 15 godina izloženo duvanskom dimu u svojim domovima i 61 odsto na zatvorenim javnim mestima, a rezultati istraživanja zdravlja stanovništva pokazali su da je više od polovine stanovništva starijeg od 15 godina izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru.

Učestalost pušenja u Srbiji je iznad evropskog proseka i u 2013.godini iznosila je 34,7 % u populaciji starijoj od 15 godina. Veći procenat je muškaraca pušača (37,9%) u odnosu na žene (31,6%). Globalno istraživanje upotrebe duvana kod mladih u Srbiji iz 2013. godine (GYTS), pokazalo je da bar jedan od 10 učenika puši cigarete (13 %), a od toga devojčice (13,3%) nešto češće nego dečaci (12,7%), što znači da u Srbiji mladi oba pola u istoj meri započinju sa pušenjem.

Duvanski dim iz okruženja povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva. Izlaganje duvanskom dimu ima štetne posledice po zdravlje beba i dece.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu usvojen je 2010. godine i tim zakonom je zabranjeno pušenje na radnim i javnim mestima i u javnom prevozu, dok je u ugostiteljskim objektima pušenje i dalje dozvoljeno.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu, posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH