ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

29.08.2017 Zabrana prodaje zemljišta strancima u zoni 10 kilometara od granice

Državljani iz zemalja Evropske unije neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji u zoni od 10 kilometara od granice, precizirano je amandmanom skupštinskog Odbora za poljoprivredu, koji je prihvatila Vlada Srbije.

Predsednik Odbora Marjan Ristićević (SNS), predložio je i drugi amandman koji je usvojio Odbor, a kojim je predviđeno da izmene zakona stupe na snagu danom objavljivanja i da zakon počne da se primenjuje od  1. septembra, kada počinje i važenje odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU kojim je omogućena liberalizacija prodaje poljoprivrednog zemljišta građanima EU.

Da bi stranac mogao da kupi zemlju mora da bude nastanjen u lokalnoj samoupravi gde se zemljište nalazi, da ga najmanje tri godine obrađuje, da ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo u aktivnom statusu u trajanju od najmanje deset godina neprekidno i da u svojini ima mašine i alate za poljoprivrednu proizvodnju.

Ako ispune sve te uslove građanima EU biće dozvoljeno da kupe maksimalno dva hektara poljoprivrednog zemljišta, dok državljani zemalja van EU i dalje neće moći da kupuju zemljište u Srbiji.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH