ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

01.09.2017 Izgradnja prve biogasne elektrane u opštini pri kraju

Pitanje energetske sigurnosti i stabilnosti postalo je početkom 21 veka  pitanje čitavog svetskog ekonomskog, privrednog i društvenog sistema.

U opštini Bogatić privode se kraju radovi na izgradnji biogasne elektrane.

Investitor ovog projekta je lokalna firma „M Biogas Factory”. Ukupna instalisana snaga elektrane je 1MW.  Prva faza elektrane Blok A, instalisane snage 0,5MW, biće puštena u rad prvog novembra tekuće godine, dok se za drugu fazu Blok B očekuje da će biti puštena u rad tokom sledeće godine. Vrednost kompletnog projekta je oko 2,8 miliona evra. 

Kompleks elektrane se sastoji od: fermentora kapaciteta 1526 m3, uređaja za doziranje – inox mix, postrojenja za obradu gasa, lagune zapremine 1500 m3, silo platoa dovoljne površine da uskladišti svu potrebnu biomasu za godišnje potrebe proizvodnje, kolske vaga, saobraćajnice, trafo stanice, CHP postrojenja i upravne zgrada.

Srbija se potpisivanjem Ugovora o zajednici za energiju JIE 2006 i nakon ratifikovanja protokola iz Kjota septembra 2007  obavezala da usaglasi svoje energetske zakone sa Direktivom EU 2001/77/EC - direktivom kojom se promoviše električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora.

Zahvaljujući ovom projektu opština Bogatić se našla u krugu opština u Srbiji koje prate svetske i evropske trendove,  kako u EE ( energetskoj efikasnosti ), tako i u oblasti zaštite životne sredine.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH