ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

09.09.2017 Преминуо Љубиша Самарџић

Доајен српског и југословенског глумишта, редитељ и продуцент Љубиша Самарџић преминуо је након тешке болести у 81. години живота, јављају београдски медији.

У децембру 2016. године, Самарџић је примљен у Клинички центар Србије, где је имао операцију на мозгу, након чега је пуштен на кућно лечење.

Љубиша Самарџић је рођен у Скопљу 1936. у породици рудара. Студирао је право, а потом је прешао на Академију за позориште, филм, радио и телевизију у Београду.

Његов таленат је откривен веома рано и добио је стипендију за студије код режисера Бојана Ступице. Самарџић је завршио Академију у Београду.

Глумио је у неколико десетина филмова – Валтер брани СарајевоБомбашиПартизанска ескадрилаСутјескаЉубавни живот Будимира ТрајковићаМој тата на одређено времеТри карте за Холивуд.

Остао је незабораван по улогама у ТВ серијама Врућ ветар, у којој је играо чувеног Боривоја Шурдиловића Шурду, Полицајцу са петловог брда, 

Режирао је филмове Јесен стиже, Дуњо мојаНебеска удицаМирис кише на Балкану

За филм Јутро, где тумачи лик младог партизана суоченог с трагедијама рата, награђен је Златним лавом на фестивалу у Венецији 1967.  

Своје награде, дипломе и признања поклонио је Југословенској кинотеци фебруара 2014. године. Легат је представљен јавности 27. фебруара 2016. године. 

Надимак му је био Смоки.

Извор: РТС -  http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2863551/preminuo-ljubisa-samardzic.html 

Foto: Tanjug/Zoran Zestić 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH