ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

14.09.2017 Годишњица аутокефалности Српске православне цркве

На данашњи дан, 14. септембра 1219. године после првог Васељенског сабора у Никеји, проглашена је аутокефалност Српске православне цркве код ромејског (византијског) цара Теодора I Ласкариса и никејског патријарха Манојла Харитопула. Аутокефалност је издејствовао Сава Немањић, који је изабран за првог српског архиепископа са седиштем у манастиру Жича. Цар Стефан Душан Немањић је 1346. године уздигао српску цркву у ранг патријаршије. Свети Сава  је 1219. године рукоположен од стране цариградског патријарха Манојла I за „архиепископа српских и приморских земаља“,  од када се српски архиепископ бирао и посвећивао у српској земљи.

Успостављање српске патријаршије значило је остваривање духовног јединства српског народа са осталим народима који су живели у Душановом царству. Оно је, међутим, значило и сукоб са обновљеном Византијом и цариградским патријархом. После пада српске државе под турску власт, патријаршија је престала да постоји. Обновљена је 1557. године, на заузимање Мехмеда Соколовића, који је за патријарха поставио свог брата Макарија.

СПЦ је данас у рангу Патријаршије са епархијама у Србији, Црној Гори и Босни и Херцеговими, осталим републикама бивше Југославије, као и у Европи, Северној Америци, Аустралији и свуда где живе православни Срби.

На овај дан је, по црквеном учењу, или 1. септембра по старом календару, 5558. године пре Христа, створен свет, па се он још сматра и новом годином.

 

Фото: Wikipedia

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH