ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

06.04.2015 Благодатни огањ из Јерусалима у Богатићу

  Братство храма Рођења Пресвете Богородице у Богатићу обавештава своју браћу и сестре у Христу Господу да ће моћи по први пут у Мачви присуствовати доласку Благодатног огња из Јерусалима у нашу земљу.

    Силазак Благодатног огња на Велику Суботу представља најпознатије чудо православног света, јер се сваке године у то време молитвом Његове Светости патријарха јерусалимског и све Палестине необичан пламен спушта у капелу Цркве Гроба Христовог и пали свежањ са 33 свеће које пошто буду запаљене Патријарх износи верном народу, који даље преузимају огањ палећи своје свеће. Један од пропратних момената силаска Благодатног огња је и тај што пламен док је млад не пече и првих двадесетак минута од његове појаве верници са радошћу и усхићењем прелазе њиме преко својих руку и лица. Традиција појаве Благодатног огња потиче још од 4.века када су забележена прва сведочанства његове појаве.

    Ове године, по први пут ће званично Благодатни огањ бити пренешен из Јерусалима у Тел Авив, а одатле авионом у Београд, где ће га Патријарх Српски Иринеј пред поноћ предати верном народу испред Храма Светог Саве. Благословом старешине цркве у Богатићу, проте Душана Остојића, у Београду ће Благодатни огањ преузети и отац Слободан и ђакон Никола и понети га за Богатић, где ће верници моћи да га преузму на Васкршњој литургији која почиње у 5 часова.

    Зато овом приликом и позивамо све верујуће Мачване и становнике Богатића да узму учешћа у Васкршњем молитвеном слављу и да се у својој цркви сретну са чудом Благодатног огња за које је чула цела васељена.

 
 
VRH