ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

04.06.2018 Stare teme nove dileme malinara

U Srbiji je počela berba maline, a još se ne zna kolika je otkupna cena. Protesti malinara na jugozapadu naše zemlje i blokada magistralnog puta prema Crnoj Gori ponovo je  pokrenulo pitanje cene ovog jagodičastog voća. Proizvođači su svesni da cenu određuje i formira tržište, ali zbog veoma niske otkupne cene smatraju da država treba da posreduje između njih i hladnjačara.

Premijerka Ana Brnabić, komentarišući protest malinara, izjavila je: “Spremna sam na razgovore u trenutku kada se budu ponašali odgovorno i kada budu odblokirali magistralu. Reč je o problemu koji se javlja iz godine u godinu i dodala da Vlada ne može da utiče na tržišnu cenu“.

Iz udruženja malinara i kupinara Mačve kažu da realna otkupna cena maline, koja se 90% izvozi, treba da interesuje kako proizvođače tako i izvoznike. Tako bi se kvalitetnija malina izvozila po većoj ceni.

Sekretar Udruženja proizvođača maline i kupine Mačve, Malenko Majstorović, izjavio je za naš portal: “Imamo oko 40 članova, iako malinara ima mogo više, a jedan od problema je što delujemo, nastupamo razjedinjeni. Trenutna cena je mala, a realna bi bila oko 180 dinara po kilogramu. U otkupu se kvalitet ne gleda, izjednačuje se lošija malina sa kvalitetnom, što obara i cenu i kvalitet. Tu proizvođači moraju biti organizovaniji, podići nivo kvaliteta maline, a onda bi i cena bila veća. Sa druge strane, ako je verovati hladnjačarima, postoje zalihe od pre 6 i 7 meseci, koje prave najveći problem. Pošto se malina uglavnom izvozi u zemlje EU, dodatna poteškoća je što će oni pre uvesti malinu iz Poljske nego iz naše zemlje, jer je ona njihova članica. Rešenje vidim u zajedničkom izlasku na tržište i proizvođača i hladnjačara, a ne ovako razjedinjeni i na suprotnim stranama“.

„Trenutna cena je 100 din. po kilogramu, a ta cena ne pokriva ni troškove do  berbe. Kod nas u Bogatiću je stanje nešto malo bolje, jer „Tamiška“ iz Pančeva plaća 135 dinara po kilogramu“, rekao  je za Mačva info, Milenko Nešić, dugogodišnji proizvođač maline i kupine iz Bogatića. 

Mladen Stajić, proizvođač maline iz Glušaca, kaže da bi država trebala da brendira i tako zaštiti malinu kao proizvod. Srbija kao proizvođač „crvenog zlata“ nalazi se u samom svetskom vrhu po proizvodnji, gde bi prilikom izvoza u zemlje EU bila veća cena, što bi automatski bilo bolje i za proizvođače i za hladnjačare“. I dodao: „ Na 100 dinara, maline po kilogramu, treba da dam beraču 200 dinara po satu, pa gde sam ja onda, gde su sva moja ulaganja i moj rad?!

U našoj opštini pod zasadom maline je oko 300 hektara.

D. Ostojić

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH