ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

11.06.2018 Преминуо професор Иван Лолић

Иван Лолић, професор књижевности, истакнути књижевни стваралац и бивши директор Средње школе у Богатићу, преминуо је данас у 73. години живота.

Рођен  je 19. јануара 1945. године, у Мачванском Причиновићу где је завршио основну школу. Средњу економску школу завршиo je у Шапцу, а дипломирао je на Филолошком факултету у Београду. Још као момак писао је и објављивао песме у бројним књижевним новинама и часописима. Београдски лист „Младост“ даје његовим песмама целу страну, као и загребачка ревија „Око“. Радио- Београд неколико пута снима његове песме и архивира их.

Прва збирка песама Несаница због Љиљане, пут ка срцима читалаца нашла је  1969. године, а друга ,Кроз детињство тече река.штампана је 2016. године. Недавно је светлост дана угледала последња Иванова збирка,  “Песме. 

По бројним оценама, врхунац Ивановог стваралаштва.

У првој својој збирци о љубави  и несаници горео је, али не и сагорео.

Своје лично и сентиментално издигао је до општег и умног знака љубави. Мачва и Србија су присутне у Ивановим чулима и уму. У њима „кликћу муње“, „миришу откоси“, „мрести се месечина“, Дрина сазвежђа њише“, све је блиско и питомо, „док јесен пали кандила стара“, а мачванско мушко жуди да „убере зрело тело жене“.

 Давно сазрео као песник, у последњим песмама потврдио се као песник “метафизичког поимања света и времена”. И када је експериментисао са новом формом стихова био је исти, а ипак нови песник Иван Лолић.

Помагао је младим људима и песницима, прави пријатељ благе нарави, разредни старешина, насмејан и ведрог духа.

 Зато Иван Лолић као и његова поезија, остављају неизбрисив траг постојања.

 

ХВАЛА !

Д. Остојић

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH