ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

24.07.2018 Dražin Dan u Vašingtonu

Saopštenje pokreta "Srpski Četnici Australije" :

U prestonici Sjedinjenih Američkih Država -Vašingtonu služen je pomen đeneralu Dragoljubu Draži Mihailoviću ili kako se taj dan naziva u slobodnom svetu  "Dražin Dan". Ogranizator i domaćin proslave bio je mačvanin Milan Stanojević, student-pilot, koji se trenutno nalazi u Vašingtonu.Ovo je prvi pomen u novoj srpskoj crkvi "Svetog Luke". Tačno pre 70 godina, tadašnji američki predsednik Hari Truman posthumno je odlikovao Generala Mihailovića "Američkom Legijom Časti" (American Legion of Merit), najvećim odlikovanjem koje SAD mogu da dodele jednom strancu, a naredne godine naredio da mu se u Vašingtonu podigne spomenik. Mihailović je za vreme operacije "Halijard" u Pranjanima 1944.godine spasao oko 500 američkih pilota, i do smrti ostao najverniji saveznik. Naši "OSS-(Office of Strategic Services) oficiri, Srbi koji su rodjeni u Vašingtonu su bili u vojnoj misiji kod Draže, na čelu sa komadantom operacije George Vujnovich (Đorđe Vujnović) Nick Lalic (Nikola Lalić) George Musulin (Đorđe Musulin). Stanojević je uspeo da okupi mnogo uglednih vašingtonskih Srba, ćerku Đorđa Vujnovića, doktorku Kseniju Vujnovic, četničkog sina Aleksandra Petronijevića, koji je bio najveća moralna podrška organizatoru i doktora Miloša Kostića. Domaćin je ranom zorom već bio u crkvi i pripremao ručak za goste, uz podršku  i pomoć  Nine Lojanice predsednice"Kola Srpskih Sestara". Nakon ručka Stanojević  je održao govor i citirajući Svetog Vladiku Nikolaja Velimirovića, izneo svoje mišljenje o današnoj Srbiji i Ravnoj Gori, zahvalio se ocu Vasiliju i prisutnim parohijanima. Stanojević  se zahvalio i pozdravio sveštenike iz rodnog Bogatića, koji su nedavno održali parastos Đeneralu Draži, kao i sve mačvane u ime njegove organizacije "Srpski Četnici Australije".

 Vest o Dražinom Danu u Vašingtonu  objavili su, uglavnom, svi srpski mediji u Americi, Kanadi, Australiji i Velikoj Britaniji.

Milan Stanojević je praunuk prvog mačvanina koji je emigrirao posle rata u Australiju, Stojadina Erića iz Mačvanskog Metkovića, poznatijeg na petom kontinentu kao "Čika Erić". Nakon svoje misije u Vašingtonu, Stanojević  planira da obiđe sve Dražine spomenike u Americi, da održi pomen četničkom prvaku Mačve, Dragutinu Draji  Đonliću, koji je sahranjen pored Jovana Dučića u manastiru Svetog Save u Libertvilu,  gde je bio sahranjen i sam Kralj Petar Drugi. Lik slavnog Đonlića iz Ravnja je bio najveća inspiracija Milanu za pisanje knjige "Mačvani daleko od otadžbine".

Za pokret "Srpski Četnici Australije" M.S.

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH