ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

25.07.2018 Čuvar starog zanata

Obućar Zoran Đurić iz Bogatića jedan je od čuvara starog zanata koji odoleva izazovu vremena , ali kako sam kaže, sve teže.

“Posla ima, ali ne može da se naplati. Narod nema para, kupuje jeftinu obuću lošeg kvaliteta, na kojoj ubrzo zatreba neka intervencija. Naplatim 200-300 dinara, maltene samo materijal, a mnogo puta i ne naplatim, dođu, kažu da nemaju i šta ćeš?! A, meni je isto, upotrebljavam kvalitetan materijal i za onu cipelu koja je manje plaćena, kao i za onu skupocenu. Pa kad se na cenu materijala još doda porez, kirija lokala i ostalo, malo šta ostane. Ipak, snalazim se i nadam da ću izdržati još par godina do penzije”, navodi Zoran.

Osim obućarskih usluga svih vrsta, Zoran je stručan i za izradu tašni i torbi, ugrađuje rajsfešluse, popravlja rančeve, razne kožne predmete, a lokalnim fudbalskim klubovima krpi lopte i kopačke. Sarađuje i sa fudbalskim klubovima iz Malog Zvornika, kako sam kaže kvalitetan rad i cena su ih doveli do njegove radnje.

Ipak, zanatski deo posla mu je najdraži, zato se sada i bori da održi radnju i udovolji  svojim mušterijama. Posla ima, ali kako kaže nema ko da radi i nastavi porodičnu tradiciju.

“U radnji ima mnogo, i alata i iskustva, samo mi  je žao što nema ko da me nasledi u ovom zanatu”, kaže to, onako usput, ne gubeći volju i elan za rad.

Mušterije ga opisuju kao neumornog čoveka koji voli svoj posao i da  bi oni  voleli da on još dugo radi.

Nije mu više lako da sam održava ovu radnju i dodaje da bi sve svoje znanje preneo novim generacijama, samo kada bi bilo zainteresovanih. Sve je manje ljudi koji se bave starim zanatima, a zvuk čekića koji udara u đon stare cipele se sve slabije čuje.

D. Ostojić

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH