ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

09.07.2018 ПОВРАТАK KОРЕНИМА

У кући од балиране сламе, породица Ђуповац, живи свој сан.  Нада, Милан и њихово троје деце, градски бетон заменили су природним  материјалима. Фармацеут и професор физичког васпитања, изградњу објекта у Јевремовцу дуго су планирали и били спремни да уче јер претходног искуства у грађевини нису имали. Грубе радове на кући завршили су за 10 месеци а дрвену конструкцију поред сламе и земљаног малтера, испунили су трудом, вољом и истрајношћу.

"Основни разлог за изградњу дома од природних материјала је здравствени аспект. Желели смо да наша деца изађу из града, да живе у природи, да се играју на отвореном и повећају ниво физичке активности" каже Милан.

Интернет и модерне технологије користили су да би научили старе занате.

"Овакве куће правили су и наши преци, ми смо се само вратили коренима. Све смо урадили сами,  осим крова" истичу Ђуповци.

 Милан и његова супруга Нада су неколико година истраживали, имали су  јасан циљ и заједничким радом, дошли су до њега.

 "Све су ручно копали и склањали. Од ујутру до мрака су радили. Kада су почели да дижу стубове и доносе сламу, мислили смо да праве сењак  или нешто слично. Али, видите, каква је то кућа никла, прелепа и здрава. Најдивније је то што су овакав објекат створили млади људи, ја им се заиста дивим" каже Миланов и Надин комшија Здравко Срнић.

300 бала сламе, 30 т земље, домаћу циглу и црни бор, Ђуповци су  укрстили  са скоро заборављеним занатима и  техникама. У нови дом који штеди и енергију и новац, уселили су се почетком године.

 "Имамо соларну електрану, пећ на дрва, нашу воду у бунару и канализациону цистерну, нисмо на мрежи, тако да на крају месеца немамо трошкове које имају људи који живе у граду. Веома је важна и одрживост ресурса. Kористимо биофилтер сиве воде, имамо могућност да производимо здраву храну. Живимо у независном домаћинству, у чистој, еколошкој кући од природних материјала. Све што нам је било потребно за објекат од 120 метара квадратних,  пронашли смо у окружењу до 70 км, од глине и  трске до црног бора. Без плаца, све нас је коштало 20.000 евра" објашњава Милан.

Док многе капије у Мачванском округу чекају да буду отворене а дворишта да их неко раскрчи, породица Ђуповац се вратила коренима и дала пример свима који желе да живе у складу са природом – економично, удобно и срећно. Њихов дом инспирише, мотивише и сведочи да се само на земљи а не на бетону и асфалту, може оставити најлепши и највидљивији босих стопала траг.

 

 

 

 

 

М.К.

 

 

Пројекат "Мачванске колебе у модерном руху" суфинансиран је из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања.

,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH