ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

02.09.2018 Polaganjem venaca obeleženo 77 godina od borbe na Bitvi u Drugom svetskom ratu

Predstavnici Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatić položili su vence kraj spomenika palim borcima NOR-a na Bitvi u Bogatiću.Pored predstavnika OO SUBNOR-a Bogatić vence su položili i predstavnici boračkih organizacija grada Šapca, načelnik Mačvanskog  upravnog okruga,Dragoslav Milanović, delegacije Laćarka, Martinaca, SUBNOR-a Rume, Gradskog odbora SPS iz Šapca i Udruženja RMVI iz Bogatića. Minutom ćutanja odata je pošta izginulim borcima.

“Posle oslobođenja Loznice, gde su pored četničkih jedinica učestvovali i partizani, pokušali su osloboditi i Bogatić. Nije se uspelo u tome i tom prilikom je poginulo 8 četničkih boraca.Trećeg septembra Lešnička partizanska četa koja je bila u sklopu Mačvanskog partizanskog odreda predvođena Stankom Oreljom sukobila se na Bitvi sa nemačkom kaznenom ekspedicijom. U neravnopravnoj borbi od 30 boraca poginulo je njih 15, zajedno sa komandirom Stankom Oreljom, a ostali deo čete se povukao u pravcu sela Dublje”, rekao je u svom obraćanju prisutnima Mijoljub Josipović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatić.

Prisutnima se obratio  i načelnik Mačvanskog  upravnog okruga,Dragoslav Milanović .“Danas smo se okupili jednim povodom koji može da bude simboličan za istoriju srpskog naroda, jer govori o zajedničkom nastupanju tadašnjih ustaničkih formacija, kako partizanskih, tako i četničkih, na početku Drugog svetskog rata, na teritoriji Mačve i u okviru  tih sporazuma njihovog zajedničkog delovanja na oslobađanju Bogatića i Podrinjskog kraja. Ono što se zaboravilo, a znalo se, da je čitava teritorija zapadne Srbije početkom avgusta i septembra meseca, 1941. godine, sem gradova Šapca i Valjeva  bila slobodna teritorija. Zahvaljujući zajedničkom dejstvu,  tih vojnih formacija,što je i dokaz, da kada postoji jedinstvo naroda, nema tog neprijatelja koga srpski narod ne može pobediti, bilo da je u pitanju 1914. Ili 1941. godina”. Meni je posebno zadovoljstvo što će svi ovi spomenici nebitno kom periodu pripadaju biti predmet posete i predmet učenja naše dece. Centralno mesto tog saznanja ce biti spomen kompleks na Ceru, koji će se izgraditi, dodao je Milanović.

Milanović je još rekao: “Ovo je primer jedne prakse koja preko resornog Ministarstva za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja uvedena u politiku tog ministarstva, a odnosi se na obnavljanje i rad boračkih organizacija. Ja kao detaširani predstavnik Vlade Republke Srbije za ovaj okrug ovom priikom želim da vas upoznam, ne samo sa povodom zbog čega smo ovde, nego i sa spomen obeležjima koja se planiraju podići, a koja će biti u vezi sa svim spomen obeležjima Prvog i Drugog svetskog rata. Izgradiće se spomen kompleks “Cer”, i to je težišna tačka od koje će naša deca učiti istoriju.Kada se izgradi pružiće mogućnost da se posećuje, obilazi i saznaje istorija ovog kraja, počev od prvog srpskog ustanka, pa sve do poslednjeg rata”.

Pozdravivši prisutne, Dušan Umetić, direktor Istorijskog arhiva Srema podsetio je na sledeće činjenice: “Komunisti, posebno iz ovog graničnog dela Srema su posle stvaranja NDH prebegli u Mačvu, gde su se priključili Mačvanskom partizanskom odredu. Posebno nam je drago što smo ostvaril saradnju sa SUBNOR iz Bogatića.Ponovo smo svedoci povampirenja fašizma u Evropi i protiv toga se moramo odlučno boriti”.

Sećanje na sve poginule rodoljube za slobodu treba negovati, a mlađe naraštaje upoznati  i sa ovim delom naše istorije,  jednoglasna  je poruka sa ovog skupa.

 

D. Ostojić

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH