ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

24.04.2015 Privodi se kraju setva soje u Mačvi

Poljoprivrednici u opštini Bogatić privode kraju setvu soje. Prema podacima Uprave za trezor Bogatić, poljoprivrednici su za ovu godinu planirali setvu soje na oko 1.500 hektara oranica. Blagovremena setva soje treba da obezbedi brzo i normalno klijanje i nicanje useva, ravnomeran raspored semena u horizontalnom i vertikalnom smeru, kao i optimalnu gustinu useva. Soju treba sejati kada je temperatura zemljišta od 10-12oC, ističu stručnjaci.

U našim klimatskim uslovima setva u optimalnom agrotehničkom roku jedan je od osnovnih činilaca koji utiču na visinu i stabilnost prinosa. Što se tiče međurednog razmaka u setvi soje, istraživanja pokazuju da nema značajnih razlika u prinosu pri međurednom razmaku od 50 i 70cm, ali ako se seje na 70 cm međuredno u redu treba sejati gušće, odnosno svaka sorta treba da se seje na preporučeni sklop.

Usev posejan u početku optimalnog agrotehničkog roka bolje izbegava kritičan sušni period u julu i avgustu.  Gustina useva manje utiče na prinos soje nego što je to slučaj kod kukuruza. Nije redak slučaj da se preteruje sa količinom semena soje u setvi, no treba imati u vidu da veća gustina utiče na povećanje visine donjih mahuna, da je usev u gustom sklopu osetljiviji na sušu, što je poslednjih godina kod nas vrlo aktuelno. 

N.Isaković

 
 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH