ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.11.2018 МИРИС ЗЕМЉЕ И ХЛЕБА

 ,,Још у мени живи једно давно лето
 И дедине приче у вечери ране,
 Виле и јунаци, прашњави сокаци
 И све то у мирис свежег хлеба стане,,

                   Весна Белчевић

Колеба породице Нигић из Дубља изграђена је на чврстом темељу.  200 година поносно стоји на породичном имању. Отхранила је неколико генерација и удахнула им љубав према традицији.
Весна Нигић у браку је 37 година. Синовима и  унуцима сада преноси све оно што су њу код колебе научили.
"У ову колебу сам први пут ушла 1982. године, после прве зиме када сам се удала. Рад и поштење су најважнији, томе су ме научили моји отац и мајка али и свекар и свекрва.  Ми обрађујемо 20 хектара земље а за све раднике код колебе ја кувам. Она нам је заклон и упориште. Она је живот ове равнице. Код куће спавамо а код колебе радимо. Она нам је у склопу имања, ту ми је све што је потребно зa кување, судови и намирнице. Да  немамо колебу, све бих морала од куће да доносим, овако је лакше и брже. Предност је што нам је колеба код њива које обрађујемо. Када удари киша,  када је лоше време, имамо где да се склонимо"  - каже Весна Нигић.
Равница је широка и плодна а љубав према колеби за Нигиће увек је била  непресушна.
"Волимо колебу и не бисмо могли без ње. Поред љубави, овде смо и због  економичности. Кућа нам је удаљена 3,5 километра, долазимо трактором,  бициклом или на кобили, како кад. Ту нам је и јагода, малина, градиница,  ту су нам свиње и перушина. Овде ми се родио супруг а не прође ни дан а  да унуци не питају када ће и они колеби. Један  има 10 а други 2 године. Често долазе. Због њих морамо правити нову, ова је стара 2 века. На њима  све остаје" - наглашава Весна и додаје да из њихове колебе нико није отишао гладан.
Највише воли да прави лепиње. Рецепт је једноставан, брашно, вода и со  али је, како каже, најбитнија љубав и оно у чему се пеку.

"Код колебе је све слађе, укусније је када се прави већа количина.  Највише сам кувала за 80 људи. Изаберемо сваке године једно црвено слово  у црквеном календару и направимо гозбу. За Прокоп деца су испекла  прасиће, направили смо пуну ранију шкембића, ја сам направила и испекла  у фуруни 22 лепиње.  Како се праве научила сам од свекрве а сада малим  тајнама ја учим своју снају. Имамо пољску фуруну и тај мирис и укус  хлеба не може лако да се заборави. Чар је у њој, када се испече прасе,  ја ставим лепиње, оне поприме тај мирис, много су лепше када се пеку у фуруни него у шпорету.  Код наше колебе се окупљају и ловци. Деца имају много пријатеља, сви воле да дођу овде. Овде печемо све што је потребно за славу, преславу и Божић" - истиче Весна.

 Нигићи воле традицију, људе и своју колебу. У њој су научили праве  вредности у животу, са њом, децом  и унуцима гледају у будућност.

 

 

 

Пројекат "Мачванске колебе у модерном руху" суфинансиран је из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања.

,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH