ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.09.2018 Internet zavisnost

Stanje pojedinca u kome je upotreba interneta postala dominantna životna aktivnost koja ga izoluje u odnosu na ostale društvene tokove i koja stvara negativne posledice po njega i njegovu okolinu, predstavlja internet zavisnost. Preterano korišćenje internet, ali I samog kompjutera, povezuje se sa gubljenjem i zanemarivanjem osnovnih potreba.

Ona se ispoljava u vidu zavisnosti od igranja kompjuterskih igara, zavisnost od surfovanja internetom, zavisnost od sajberseksa, zavisnost od uspostavljanja prijateljskih veza putem internet, zavisnost od internet kockanja, zavisnost od kompjutera uopšte.

 Deca koja igraju online igrice deluju kao grupa koja je podložnija zavisnosti od interneta. Interaktivne igre su naizgled ono što povećava rizike. Bez načina da završe ili zvanično “pređu” igru, deca često odavde počinju sa zavisnošću. Igranjem online igara, može se pokrenuti oslobađanje endorfina kod tinejdžera. To je slično stanje onom u koje ulaze zavisnici od droge i kocke.

Stručnjaci savetuju roditelje da pričaju sa detetom o internet zavisnosti, izraze svoju brigu i razloge zašto to nije zdravo, ohrabre druge interese i socijalne aktivnosti, nateraju dete da se skloni sa kompjutera I predlože mu neki sport, šetnju, nešto što će mu na duži vremenski period odvući pažnju.

Treba postavite granice gde i kada vaše dete može da bude onlajn. Koristite aplikacije da ograničite detetovu upotrebu smartphone. Postoje brojne aplikacije koje vam mogu pomoći. Zatražite profesionalnu pomoć ukoliko simptomi ne prestanu nakon vaših upozorenja.

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Zaštitimo decu na internetu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2018. godini.

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH