ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

30.09.2018 Roditelji nedovoljno informatički potkovani

Starije generacije prvi kontakt sa račinarima imali su  na časovima informatike, gde su se učile osnove, a internet  je došao kasnije. Danas deca mnogo ranije stupaju u kontakt sa pametnim telefonima, tabletima i računarima, pa se postavlja pitanje sa kakvim predznanjem oni danas kreću na časove i šta je to što po planu i programu danas prvo uče? Nastavnik informatike I računarstva u OŠ “Mika Mitrović” u Bogatiću, Ivan Mladenović, dao je odgovore na ova pitanja.

Retko koje dete danas nije aktivno na nekoj društvenoj mreži. Shvataju li dovoljno ozbiljno da se „virtuelno igralište“ razlikuje od onog u stvarnom svetu i kolike ih opasnosti tamo vrebaju?

“Deca nisu u dovoljnoj meri svesna opasnosti, jer se neretko dešava da u razgovoru sa njima na kraju časa, kad god mi vreme dozvoli, saznajem da pored svog računara i telefona ulaze na svoje naloge i sa tuđih uređaja, nakon čega zaborave da se odjave sa tog vida komunikacije. To je samo jedan od problema na koji im ukazujem, moraju da vode računa o tome i da svoje šifre ne otkrivaju nikom, čak ni najboljem drugu”, rekao je Mladenović.

Jesu li deca kao i njihovi roditelji dovoljno informatički potkovani kako bi mogli da se zaštite  od opasnosti u sajber prostoru?

“Nažalost nisu. U našoj sredini postoji veliki broj roditelja koji ne poseduje niti jedan nalog na društvenim mrežama, pa samim tim ne mogu ni dete uputiti u opasnosti koje tamo mogu naći. Meni, kao I mojim kolegama mogu uvek da se obrate, za bilo kakvu pomoć, ili savet”, kaže Mladenović

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Zaštitimo decu na internetu" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2018. godini.

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH