ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

01.09.2019 Položeni venci izginulim borcima

Predstavnici Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatić položili su vence kraj spomenika palim borcima NOR-a na Bitvi u Bogatiću.Pored predstavnika OO SUBNOR-a Bogatić vence su položili i predstavnici boračkih organizacija Martinaca, Bajine Bašte, Lešnice, Loznice, MZ Badovinci i Udruženja RMVI iz Bogatića.

Skup delegacija je bio u Maloj sali Opštine Bogatić,a posle reči dobrodošlice uputili su se ka Bitvi.

“Pozdravivši prisutne,  Matija Milovanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić podsetio je na sledeće činjenice: “Ukoliko želimo da kao srpski rod opstanemo i da  sa više optimizma gledamo u budućnost, onda ni u kom slučaju ne možemo, ne smemo i nećemo da zaboravimo nosioce  genetskog  koda srpskog roda, koji su svoj život dali za oslobađanje Srbije. I to sve njih zajedno, bez izuzetka i bez podela na ove ili one, jer istorija nas je valjda naučila da smo najviše propatili i nastradali onda kada smo bili razjedinjeni i posvađani. Simbolično i dostojanstveno sa posebnim pijetetom ćemo svake godine obeležavati ovaj i slične događaje, kako bi generacije koje dolaze posle nas znale za hrabrost, podnetu žrtvu svojih predaka i izvojevanu slobodu.

Stoga je potrebno da se ljudima koji su dali svoje najvrednije za slobodu svih nas, poklonimo i istovremeno se međusobno obavežemo da ćemo kroz istrajnu i neprestanu borbu za istinu i pravdu uspeti u nameri da se “zavesa zaborava”nikada ne spusti na sve naše junake”.

Minutom ćutanja odata je pošta izginulim borcima.

“Trećeg septembra Lešnička partizanska četa koja je bila u sklopu Mačvanskog partizanskog odreda predvođena Stankom Oreljom sukobila se na Bitvi sa nemačkom kaznenom ekspedicijom. U neravnopravnoj borbi od 30 boraca poginulo je njih 15, zajedno sa komandirom Stankom Oreljom, a ostali deo čete se povukao u pravcu sela Dublje. Čitava teritorija zapadne Srbije početkom avgusta i septembra meseca, 1941. godine, sem gradova Šapca i Valjeva  bila je slobodna teritorija. Kada postoji jedinstvo naroda, nema tog neprijatelja koga srpski narod ne može pobediti”, rekao je u svom obraćanju prisutnima Mijoljub Josipović, predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Bogatić.

Posle polaganja venaca, druženje je nastavljeno uz razgovor svih delegacija o tome kako i na koji način srodne organizacije obeležavaju bitne događaje, u svojim sredinama i o novim načinima organizovanja.

Sećanje na sve poginule rodoljube za slobodu treba negovati, a mlađe naraštaje upoznati i sa ovim delom naše istorije.

 

D. Ostojić

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH