ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

08.10.2019 У Сремској Рачи свечано обележен почетак изградње ауто-пута Београд–Сарајево

Данас су у Сремској Рачи председник Србије Александар Вучић, турски председник Реџеп Тајип Ердоган и чланови Председништва БиХ положили  камен темељац за изградњу ауто-пута Београд –Сарајево. који ће повезати Србију и БиХ. Да смо раније градили путеве, а не мржњу – избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на такве грешке, рекао је Вучић на свечаности почетка градње ауто-пута. Нагласивши да је изградња ауто-путa  Београд–Сарајево историјски догађај, председник Србије је додао:

"Ово је простор који је био без путева, пун сумњи, страхова и мржње која је из тога произлазила. Данас почињемо тај простор да повезујемо, отварамо и спајамо. Ништа није потребно Балкану колико путеви и повезивање. Једини начин на који можемо да идемо напред, да будемо већи, успешнији и богатији, је да помогнемо једни другима, да престанемо да мрзимо нечији успех, јер повезани тај успех ће бити наш".

Вучић је истакао да ће путевима овај простор престати да буде црна рупа на мапи путева света и да они доводе пријатеље попут председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, којем можемо да захвалимо на иницијативи за овај пут. 19 километара ауто-пута у Србији биће брзо изграђено, биће изграђен модеран мост који ће спајати људе из Србије, БиХ и Републике Српске као дела БиХ, а изградњу моста дужине1310 метара, финансираће Република Србија.

"Хоћемо да нам буду ближи и Бијељина и Брчко и Бањалука и Тузла и Сарајево и Вишеград и свако место на прстену које ће бити повезано ауто-путем. Хоћемо да Бошњаци из Новог Пазара лако могу да оду до Сарајева да посете своје Бошњаке, али и да Срби из Београда лако дођу до Требиња, Гацка, Билећа, Невесиња", рекао је Вучић и додао да жели да се Срби повезују са Бошњацима из Сарајева, да виде предности сарадње и рада једних са другима.

"То не значи брисање прошлости, већ поглед у будућност и живот, поглед у нашу децу којој треба да оставимо Србију".

Вучић је још рекао да ће за 15 дана бити отворен и ауто-пут Ниш–Пирот–Димитровград, тако да ће се на путу до Истанбула кроз Србију, целом територијом, путовати ауто-путем.

"Без вас не бисмо имали никакву снагу, грађани су нам дали енергију и моћ да радимо најбоље ствари за Србију које ће се памтити. Ви сте створили услове да се овај ауто-пут изгради", истакао је Вучић.

Турску и Србију, после бурне историје, данас, између осталог, повезује жеља да градимо путеве између Србије и Турске, да их градимо у БиХ и свуда, по целом Балкану, поручио је председник Србије.

"Земља са којом смо имали тешке деценије и векове данас је један од наших највећих пријатеља. Дужан сам да кажем да захвалност дугујемо изузетној улози и визионарству председника Ердогана, који се потрудио да покаже поштовање за Србију на сваком месту, у сваком делу земље", рекао је Вучић.

Захваливши се  Ердогану он је рекао да ће  српски народ умети да цени то и да му не треба ништа више осим поштовања, и додао да у том односу није важно ко је које вере и ко је колико велики . Цитирао је Бенџамина„Френклина, који је рекао: "Ако желиш да те запамте, или уради нешто вредно читања или уради нешто вредно писања."

„Ово што ви данас радите овде биће вредно писања. О овом путу ће се писати зато што после десетина година радимо оно што је требало да урадимо много раније. Да смо градили путеве, а не мржњу избегли бисмо катастрофе, али више немамо право на грешку. Морамо да гледамо у будућност и да радимо све да нам будућност буде различита од прошлости".

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио је да је једини циљ Турске успостављање мира и просперитета на Балкану у овом историјски тренутак за Србију, БиХ и Турску.

„Ове територије у последњих 25 година претрпеле су велике болове и патње, плаћајући велике цехове. Због тога смо у обавези да изградимо будућност тако што своје различитости нећемо видети као факторе неких сукоба, већ као своје богатство", истакао је Ердоган, и додао:

"Ми смо данас сви заједно сведоци једном историјском тренутку међу нашим земљама и веома сам поносан због тога што се данас окончава 12 важних пројеката".

Председник Турске је истакао да је мост преко Саве, чији се темељ данас поставља, мост пријатељства, јер заиста има посебну вредност за цео регион.

Навео је да се данас поставља и камен темељац за изградњу пута Нови Пазар – Тутин.

Ердоган је споменуо и Шемсудина Кучевића, председника Општине Тутин, који је погинуо у саобраћајној несрећи на путу Нови Пазар – Тутин, пар дана након његове посете Србије и Рашкој области 2017. године, и његовој породици изразио саучешће.

Такође, подсетио је да се током његове посете реализују још неки пројекти, између осталог, отворено је неколико фабрика, постављен камен темељац за фабрику "Фека аутомотив", обновљена Валиде џамија у Сјеници.

"Желим да све инвестиције буду од користи свима нама. Турска ће наставити да увећава своје инвестиције широм Србије", поручио је Ердоган.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је градња ауто-пута Београд–Сарајево историјски догађај који представља враћање дуга региону и људима који живе у њему.

Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је  да је изградња ауто-пута нешто  што комплетан регион води у мир, стабилност, просперитет и развој.

Председавајући Председништва БиХ, хрватски члан Жељко Комшић, нагласио је  важност изградње ове деонице, и да је та саобраћајница симбол будућих односа Србије и БиХ и пријатељских веза између народа и земаља.

Прва деоница која се ради је од Кузмина до Сремске Раче, дужине 18 километара.

Чланови и руководство странке, повереници ОО СНС из Богатића, Синиша Пузић, Милан Дамњановић, Теодор Теодоровић, председник Скупштине Општине Богатић, Мирослав Дабић, Матија Миловановић, помоћник председника Општине Богатић, и Бобан Бирманчевић, народни посланик Народне скупштине Републике Србије, уз многобројне грађане Србије присуствовали су овом историјском догађају.

Д. Остојић

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH