ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

02.04.2020 Zašto je važno za vreme pandemije korona virusa prestati sa pušenjem i kako je najlakše ostaviti cigarete

Korona virus predstavlja novinu za zdravstevene sisteme na celoj planeti. O njemu u ovom trenutku znamo mnogo više nego pre četiri meseca ali ne i dovoljno da bi se uspešno lečio. Kako bi se izbegla infekcija trebamo svi da se pridržavamo mera zaštite koje nam savetuju stručnjaci. Naše ruke su delovi tela koje su najizloženiji korona virusu. Rukama razmenjujemo novac, vršimo kupovinu, preuzimamo prehrambene namirnice. Rukama dodirujemo brave, ključeve, obuvamo cipele, pomeramo kosu na licu, nameštamo naočare...Ukoliko ruke dođu u kontakt sa korona virusom a da to ne znamo, kada uzimamo račun u apoteci, kutiju lekova, ili odlažemo kusur u novčanik i ne operemo ruke posle toga virus ostaje na našim rukama. Ako se desi da rukama protrljamo oko, ili čačkamo nos, ili jednostavno stavimo ruku na usta dok kašljemo virus sa ruku ulazi u naše telo gde kreće da se bori sa našim imunim sistemom. Zato je jako važno često pranje ruku, u trajanju od dvadeset sekundi kako bi se virus sa ruku oprali i zaštitili sebe. Dakle ako naše ruke dođu u kontakt sa virusom nećemo se razboleti ukoliko operemo ruke, već samo ukoliko dozvolimo virusu da ostane na rukama i proširi se putem dodira na ostale delove našeg tela, na lice, kosu, naočare, garderobu, ukoliko dodirnemo rukama po dolasku iz prodavnice kašiku ili viljušku, metalnu ogradu, kvaku na vratima mi virus unosimo u kuću i omogućavamo mu da inficira sve članove naše porodice.

U slučaju da obolimo od korona virusa jako je važno da naša pluća budu dovoljno jaka da dišu i da se izbore sa infekcijom. Jedna od najtežih komplikacija kod svih obolelih od korona virusa jesu respiratorne infekcije. Pušači su posebno osetljiva i rizična grupa jer je njihov kapacitet pluća već oslabljen zbog  dugogodišnjeg pušenja. Jako je važno da zbog pandemije koja je obuhvatila ljude na celoj planeti pušači ili smanje pušenje na minimum ili da ostave cigarete i ojačaju svoja pluća.

Ukoliko ste pušač, vi ste bolesni. Pušenje spada u bolesti zavisnosti. Bolest zavisnosti narušava zdravlje. Uživanje u pušenju nije ništa bezazlenije od uživanja u akoholu, kokainu, heroinu. Vaša pluća se menjaju usled udisanja nikotina i gube kapacitet koji su nekada imala. Ako deci ne dozvoljavamo da puše zbog čega dozvoljavamo sebi? Osećate zadovoljstvo prilikom pušenja? Da li možete sebi da priuštite neki vid zadovoljstva koji vašem telu neće naneti štetu? Da li umete da otkrijete neki oblik zadovoljstva koji neće uzrokovati narušavanje zdravlja? Umete, sigurna sam u to, samo se treba malo potruditi. Nije potreban veliki trud, već velika svesnost, ukoliko je vaša svesnost zrela i velika kao vi, neće biti problema u procesu očuvanja zdravlja.

Znam odličan metod za ostavljanje cigareta, vrlo je jednostavan.Ukoliko odlučite da ne budete zavisni od nikotina, kupite danas kutiju cigareta, ali nemojte da zapalite svih 20 cigareta iz kutije, nego smanjite za četiri, znači danas popušite 16 cigareta ali nemojte ni jednu da zapalite dok pijete kafu, već pušite pre ili posle ispijanja kafe. Sutra kupite ponovo kutiju cigareta ali nemojte da zapalite kao danas 16 cigareta već zapalite 12. U tome je caka, svaki dan smanjujete broj cigareta za četiri. I tako četiri dana i petog dana nemojte da zapalite ni jednu. Odvikavanje traje samo četiri dana i ima 4 pravila, prvo sam navela, dakle ne palite cigaretu dok pijete kafu, drugo pravilo je da tokom prvih sat vremena posle buđenja ne palite cigaretu, treće pravilo je da ne zapalite cigaretu u prostoru u kojem spavate, ručate i boravite duže od dva sata tokom dana, kako biste se navikli na izostanak mirisa cigareta i četvrto pravilo je da u svakom danu tokom odvikavanja uradite nešto lepo za sebe, da posadite cveće, da naučite da pravite obrok koji volite, da sredite svoj kutak u kući u kojem ćete provoditi najviše vremena za vreme trajanja pandemije, odvojite zimsku od letnje garderobe, sredite stare fotografije i uspomene koje ljubomorno čuvate, kažete roditeljima koliko je važno da poštuju savete lekara, prikupite važne brojeve telefona na jednom mestu koji će vam biti od pomoći, pročitate knjigu koju ste odavno želeli, ili odgledate omiljeni film.. Najvažnije je dakle da u svakom danu uradite nešto lepo za sebe i da dok to radite ne pušite kako biste postali svesni toga da sebi možete pričinjavati brojna zadovoljstva koja ne zahtevaju unošenje određene doze nikotina u vaše telo. Možete da kažete svojim najmilijima koliko ih volite, na čemu ste im zahvalni, koliko vam je značila njihova podrška u nekim životnim periodima.

Budite dobri prema sebi i prema svom telu, budite humani i budite svesni da možete sami sebe da usrećite samo ukoliko ste slobodni i ukoliko ste zdravi. Biti slobodan je jako važno ukoliko želite da radite na sopstvenojzaštiti i jačanju imunita a samim tim osetićete kako napredujete, kako vaše telo postaje snažnije, kako dišete punim plućima i postajete sigurniji da ste doprineli poboljšanju svog zdravlja. Tako jači  osetićete novi nalet energije, ponos jer ste pobedili zavisnost i omogućili svom telu, prvenstveno svojim plućima da postane čuvar  vašeg života.

 

Psiholog Olivera Petrović

 

 

 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Promocija zdravlja i prevencija oboljenja" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2020. godini.

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH