ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

05.04.2020 Пољопривредници тешко стижу до својих “фабрика”

Као да није доста "уобичајених" проблема у пољопривредној производњи и ограничењу кретања у ванредном стању уведеном због пандемије корона вируса, које сада најтеже погађају пољопривреднике, за већину сељака компликована и дуготрајна процедура добијања дозвола за кретање и боравак на њивама још је једна додатна мука у овим, за произвођаче  у "фабрикама под ведрим небом", тешким и неизвесним временима. Сетва и остали радови не могу да чекају, а до њива се због ограничења кретања све теже долази и све краће се на њима може радити. У истом кошу са ратарима су и повртари, пчелари и воћари.

С обзиром да пољопривредници у поље одлазе сами, или са члановима свог домаћинства и да њива није место где би могли да повећају социјалне контакте, није логично да не постоје механизми за ублажавање мере забране кретања ратарима у Мачви и крајевима где се пољопривредом бави 80 одсто становништва, како би привели крају пролећне радове. Пољопривредници су сложни да се ова мера мора што пре регулисати, највише из безбедоносно-здравствених разлога, како бисмо ове и наредних година јели здраву храну и избегли увоз.

Када већ пољопривреде нема у пакетима мера за економски опоравак после завршетка пандемије, ваљало би да државни органи бар одобре слободније кретање и нарочито дужи боравак на њивама пољопривредницима који су ваљда најзаслужнији што сада имамо довољно резерви брашна и осталих животних намирница. Пољопривредници не одлазе на њиве да се друже, већ да произведу храну за све нас. Стога, најбоље решење за пољопривреднике у Мачви било би продужење слободног кретања за завршетак пролећних радова на њивама, у воћњацима, како је и било до 20 часова, као и викендима, које би могао одобрити Општински штаб за ванредне ситуације у договору са Владом Србије или директно државни органи посебном уредбом.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH