ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

08.04.2020 Нових 219 позитивних у Србији, преминуле још 4 особе од коронавируса - Шабачко породилиште дезинфиковано након потврде инфекције код бабице

У Републици Србији је до 15 часова 8. априла 2020. године регистровано укупно 2.666 потврђених случајева Covid19.

Од последњег извештаја до 15 часова тестирани су узорци 1.135 особа од којих је 219 позитивно. Хоспитализовано је 1.705 пацијената.

На респиратору се налази укупно 112 пацијената.

До 15 часова у Републици Србији тестирана је укупно 10.761 особа која је испуњавала критеријуме дефиниције случаја.

На жалост, у последња 24 часа имамо и нова 4 (четири) смртна случаја, односно укупно 65. Преминуле су четири особе мушког пола.

Просек њихових година је 62 и они су имали коморбидитете, односно више других придружених болести које су допринеле нежељеном исходу.

Након вести да је међу петоро заражених из Мачванског округа чији су резултати јуче стигли и једна медицинска сестра Породилишта Опште болнице Шабац, ово одељење је испражњено и дезинфиковано, а сви здравствени радници су тестирани.

Градоначелник Шапца, Небојша Зеленовић, у укључењу дописништва РТС-а, изјавио је да су из Завода за јавно здравље данас стигли резултати за 41 узорак и да је међу њима још једној особи потврђено присуство Ковида 19, па је тренутно у Шапцу 12 позитивних. Он је навео и да су преко надлежних служби евидентирани сви контакти заражених и да се они налазе у изолацији. Епидемиолог Предраг Кон, на данашњој конференцији за новинаре у Палати Србије, рекао је да је тестирано још 45 лица који су на неки начин била у контакту са зараженим, а нису са одељења шабачког породилишта.

Раније, јуче, шабачке Подринске новине су на свом порталу, под насловом "KАKВУ „ТАЈНУ“ KРИЈЕТЕ? ПРЕТИ ЛИ НАМ ЕПИДЕМИЈА ШИРОKИХ РАЗМЕРА?", тражиле одговорност в.д директора Завода за јавно здравље Шабац због, како се у тексту наводи, неблаговременог обавештавања јавности о евентуално зареженим здравственим радницима, конкретно у Породилишту. Новинар (Уредник) у тексту јавно пита како је могуће да Шапчани овакве вести сазнају из београдских медија, уместо да се на овакву опасност јавном мњењу укаже одмах на најбржи начин, путем локалних, шабачких медија. Тако се, каже се у тексту Подринских, доводе у опасност животи грађана. Истина се не може скривати, сви заједно треба да се суочимо и изборимо са опасношћу која нас је задесила. Ситуација није више само озбиљна, већ драматична и због довођења у такво стање одговорни у болници и Заводу морају бити смењени, наводи се у чланку Подринских

Како је пренела Телевизија Шабац, неке од жена из шабачког породилишта, због порођаја, пребачене су у току јучерашњег дана у здравствену установу у Сремској Митровици.

На порталу www.distrikt.rs данас у 16 часова објављено је да је након сазнања да је код једне бабице у шабачком породилишту утврђено присуство корона вирус, тестирано 68 здравствених радника, 31 јуче из прве смене, а 37 данас из осталих смена од којих је само један узорак позитиван на Ковид 19.  Реч је о медицинској сестри која је била у смени са бабицом позитивном на корону и интезивно се дружила.

Завод за јавно здравље обавио је дезинфекцију простора и узорковао све запослене из те службе. Срећом, испоставило се да је од 68 запослених само један узорак позитиван. Реч је о медицинској сестри која је одмах изолована. Она ће бити пребачена у болницу за лакше оболеле у Београду.

Одељење Породилишта у Шапцу је дезинфиковано и успостављен је нормалан и безбедан режим рада, а сви порођаји се обављају према предвиђеним здравственим протоколима, пише Дистрикт.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH