ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

14.04.2020 Hajde zajedno da izmaštamo neke lepe stvari - Psiholog Olivera Petrović

Piše: Psiholog Olivera Petrović
Polako se navikavamo na drugačiji način života za vreme vanrednog stanja. U ovom vremenskom periodu u kojem prilagođavamo način života merama bezbednosti kako bi održali zdravstveno stanje stabilnim kako naše tako i članova naše porodice svi mi svakodnevno učimo i razvijamo vlastitu kreativnost. Internet nam pruža mogućnost da dođemo lakše i brže do ideja kako dečije igranje da učinimo još interesantnijim i korisnijim. Brojni su saveti o tome kako kvalitetno da provedete vreme a ovom prilikom sam i ja odlučila da vam napišem neke smernice koje mogu usmeriti organizaciju vremena vaše  dece i vas samih.
 
1. Za decu nižeg kalendarskog uzrasta je idealno igranje sa kutijama. Kutije mozete da napravite zajedno sa decom od raznobojnih papira ili kartona koje imate u kući a možete i naknadno da ih obojite sa decom. Možete da koristite i kutije koje već imate, od obuće, i raznih kupovina pa da ih naknadno ukrasite. Takođe one mogu da vam posluže  u različite svrhe, da deca nauče da odlažu igračke u njima, da nauče boje, da nauče da broje, da uče šta je napred a šta je pozadi, šta je desno, a šta je levo, šta je veće a šta je manje. Od tri veće kutije deci možete da napravite vagone za vozić, a deca znamo obožavaju da ulaze i sede u kartonske kutije. Deca mogu u kutijama da odlažu svoje igračke po bojama, i oblicima, mogu da pakuju u njima nepotrebne stvari. Kutije su lake za igranje, mogu od njih da se naprave kućice za životinje ukoliko imate kućne ljubimce a devojčice mogu da naprave kućice za lutke. Takođe možete napraviti kutiju za čuvanje lepih reči, svi ukućani mogu svakodnevno da sakupljaju lepe reči a ko sakuoi najviše lepih reči može biti nagrađen. Nagrade u obliku biranja filma za gledanje su pravi pogodak. 
 
2.Papir je sjajan materijal za igranje, može da posluži za pravljenje aviona, brodova, kapa, zmajeva koje deca mogu pustati sa terasa i iz dvorišta, a ovo je idealna prilika da iskoristite sve  papire koje imate u kući, sem naravno računa koje treba odložiti i shodno prihodima  uredno plaćati. Da se malo našalimo, ali od papira deca mogu praviti cveće, pisma, čestitke, kolaže, i papirnate lutke. 
 
3.Setite kada ste vi bili mali kako ste pravili zidne novine u školi, pa zajedno sa decom na određenu temu napravite jedne. Aktuelna tema je sada dolazak proleća i vaskršnjih praznika a mogućnosti da se na ove teme odgovori su neograničene. 
 
4.Posadite deci jednu biljku, možetebi drvo, neko viće ili jelku ukoliko vam je još uvek u saksiji od novogodišnjih praznika, i objasnite deci kako je treba negovati i motivisati ih da čekaju da proklija. Za sađenje vam je dovoljna jedna čaša od jogurta, malo zemlje i jedna semenka, to može biti zrno pšenice, urme, pasulja, limuna, narandze.... Upoznajte decu sa biljnim svetom i naučite decu da biljke neguju. Objasnite im kako se i čime biljke hrane, od čega se sastoje, čemu služi koren, listovi, stabla... Deca u iščekivanju da njihova biljka izraste razvijaju strpljenje. A strpljenje nam je više nego potrebno u ovom periodu.
 
5.Uvedite neka nova pravila koja ćete svi u kući poštivati, na primer svaki dan možete započeti "planiranjem" kako ćete provesti dan. Poželjno je da u razgovoru o planiranju učestvuju svi članovi porodice. Isplanirajte šta ćete spremiti za večeru danas, koje igre ćete igrati, ko će šta uraditi od poslova kući, podelite deci zadatke ali i sebi i potrudite se da ih tokom dana ispoštujete.
 
6.Sredite albume sa fotografijama, radosnice, odvojite vreme tokom kojeg ćete ispisati dečije bisere i napraviti jednu od najlepših uspomena. 
 
7.Nemojte da zaboravite na plastelin kojim se deca rado igraju, on se prodaje u svim bolje opremljenim marketima u kojima se može kupiti školski pribor. Igranje sa plastelinom utiče kako na bolji razvoj motorike kod dece tako i na razvoj njihove mašte i talenata. 
 
8.Zamenite bombone, čipi čips i industrijske slatkiše voćem, pravite kolače od voća, šejkove, sokove, voćne salate, potrudite se da primenjujte vitaminsku ishranu u ovom periodu. Uključite decu u pravljenje voćnih salata, naučite ih kako izgleda biljka određenog voća koje koristite u ishrani a na internetu potražite najkreativnije ideje o serviranju voća deca i pokušajte nekima od njih da ukrasite tanjire, kombinujte deci šargarepu i jabuke na primer, konsultujte nutricioniste ukoliko želite i budite slobodni da pitate i istražujete. 
 
9.Privedite dan kraju fizičkim vežbama, vežbajte zajedno sa decom, fizička aktivnost poboljšava san, jača imunitet, i omogućava bolji protok kiseonika u telu. Jako interesantno može biti ukoliko se u vežbanje uključi cela porodica. 
 
10.Dozvolite deci da preskaču vijaču u dvorištu ili u stanu, vijača je sjajan sportski rekvizit za igranje i fizičku aktivnost. Vijaču možete da napravite i sami od debljeg kanapa koji deca mogu da oboje po želji. 
 
11.Motivišite decu da crtaju za bake i deke, napišite zajedno sa decom pisma za bake i deke, snimite video link, i pošaljite bakama i dekama. Recite jedni drugima da se volite, pokažite ljubav, igrajte se. Pokažite ljubav putem reči, putem pesme, pevanjem, pamtomimom, gestom, crtežom. Emotivna razmena je jedna od najdragocenijih snaga za svako dete, davati i primati ljubav jača imunitet, poboljšava raspoloženje i odražava se na izgradnju optimističnog pogleda na svet i sam život. 
 
12.Napravite kućicu za ptice i nahranite ptice, ali ne hlebom već pšenicom ili nekim drugim zrnevljem koje imate u kući. Mrvice hleba mogu da se pretvore u testo i da otežaju varenje kod ptica. 
 
13.Dozvolite deci da se informišu, da budu radoznala, nazovite zološki vrt neka deca slobodno pitaju kako su pingvini, žirafe, i lav, dozvolite deci da postavljaju pitanja i ostvaruju kontakte sa zaposlenima koji brinu o životinjama i ulepšaćete dan kako deči tako i ljudima koji se budu javljali na telefon ili odgovarali na mail. 
 
14.Motivišite deci da pošalju video poruku pozdrava i podrške svojim drugarima iz vrtića ili škole. 
 
15.Oslobodite svoju kreativnost, čitajte deci o svetionicima, vetrenjačama, vodenicama, o svemu onome o čemu do sada niste, setite se šta je vas zanimalo kada ste bili mali i prenesite svoja interesovanja iz detinjstva u detinjstvo vaše dece, napravite maskembal, takmičenje recitatora u krugu porodice, učite zajedno sa decom, uživajte u svakoj aktivnosti. Istržujte zanimljivosti iz života znamenitih ličnosti, umetnika, naučnika... 
 
16.U jednoj svesci možete da vodite porodični dnevnik, tokom dana, svi zajedno, svaki član porodice može da u njoj nešto napiše ili nacrta, utisak, citata, stih, dnevničku belešku,  lapsus, doživljaj, recept i imaćete divnu uspomenu. 
 
17.I naravno ne zaboravite da svakog dana nagradite decu  ali i ona vas određenim brojem poena za lepo primereno ponašanje i uspešnost tokom dana  a na kraju kada pandemija prođe videćete koliko će poena sakupiti deca a koliko roditelji i ko pobedi može odlučiti gde ćete prvo svi zajedno otići na Adu, ili u omiljenu poslastičaru ili kod bake i deke ili u vrtić ili u bioskop sa najboljim prijateljima.
 
 

„STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA“ Projekat "Promocija zdravlja i prevencija oboljenja" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić u 2020. godini.

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH