ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

22.04.2020 Начелник Владан Красавац о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Мачванском управном округу

Од канцеларије начелника Мачванског управног округа и команданта Окружног штаба за ванредне ситуације, Владана Красавца, добили смо саопштење и видео интервју који је реализовала Телевизија АС, са молбом-захтевом да и саопштење и интервју емитујемо на нашем порталу. Саопштење и ТВ интервју емитујемо, без монтаже, у целости:

У среду 22.априла 2020.године у Информативној емисији"  На лицу места" Телевизије АС, о тренутној епидемиолошкој  ситуацији и  мерама које се спроводе  у локалним самоуправама  Мачванског управног округа, говорио је Владан Красавац начелник Управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације. По речима начелника Владана Красавца, епидемиолошка ситуација је под контролом, али нестабилна, јер се сваким даном тестира све већи број грађана и самим тим се повећава и број заражених. Међутим епидемиолози Завода за јавно здравље Шабац епидемиолошку  ситацију држе под контролом.

Када су у питању полемике које су у јавности присутне везано за отварање привремене болнице у Средњој економској школи "Стана Милановић" у Шапцу, истиче да је од увођења ванредног стања у Републици Србији, 15.марта 2020.године, руковођење ситуацијом преузео Кризни штаб Републике Србије, чији чланови из области здравства налажу све мере неопходне у циљу спречавања последица од вируса Короне, како би Србија изашла из кризе са што мање жртава и материјалне штете.

У оквиру три велика здравствена центра Нови Сад,Београд и Ниш формиране су привремене болнице за оболеле од Корона вируса. Ови здравствени центри имају довољан број особља за рад у  привременим болницама. Број лица која су смештена у  болницама  у Новом Саду и Београду се  постепено смањује, али се пре извесног времена појавило жариште у Нишу, што је узроковало отварањем привремених болница у Ћуприји, Новом Пазару, Крушевцу и Аранђеловцу, како би се  болница у Нишу растеретила, а  основане  болнице преузеле пацијенте из овог дела Србије. Набројане болнице су оформљене по одлуци Кризног штаба и у сарадњи са  епидемиолозима Кризног штаба.

На подручју Мачванског управног  округа  све здравствене установе, домови здравља и опште болнице опремљени су неопходном опремом за пружање помоћи  лицима  зараженим Корона вирусом. У ту сврху Општа болница Шабац припремила је 200 кревета, а Општа болница у Лозници 179 кревета за потребе збрињавања заражених лица. Велики допринос опремању здравствених установа дале су и све локалне самоуправе, које су такође учествовале у набавци опреме и неопходних средстава за рад установа.

Завод за јавно здравље Шабац свакодневно предузима неопходне и прописане мере у циљу контроле епидемије.

Кризни штаб је пружао велику помоћ здравственим  установама на подручју Мачванског управног округа.

Посредством Републичког фонда здравственог осигурања обезбеђен је довољан број заштитних маски и друге опреме која се користи у овим ситуацијама

Омогућено је тестирање лица у Ветеринарском специјалистичком институту у Шапцу, а резултати тестирања се добијају у року од 24 часа.

У  сарадњи Министарства просвете и Министарства здравља припремљено је 105 лежаја у Средњој пољопривредној школи у Шапцу и 50 лежаја у Лозници за потенцијално заражене здравствене раднике.

Овим активностима Кризни штаб Републике Србије је показао бригу за овај Управни округ и његове грађане.

Завод за јавно здравље Шабац свакодневно доставља податке о епидемиолошкој ситуацији у свим локалним самоуправама, надлежним органима.

Полицијска управа спроводи контролу спровођења  наложених мера везано за кретање у време полицијског часа.

Све ово је допринело да Мачвански управни округ не постане жариште епидемије.

У наредне две недеље наставиће се са спровођењем епидемиолошких  мера, како би се ова епидемија што пре окончала.

Грађани Мачванског управног округа су дали велики  допринос тренутној епидемиолошкој ситуацији, дисциплинованим и одговорним понашањем.

Велику захвалност дугујемо медијима, пре свега ТВ АС, али и другим писаним и електронским медијима  на благовременом и објективном информисању свих грађана.

Начелник Мачванског управног округа и командант Окружног штаба за ванредне ситуације  Владан Красавац је још једном апеловао на све грађане да остану код куће.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH