ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

01.06.2020 Sve promene u Srbiji koje su danas stupile na snagu

Od danas je u Srbiji dozvoljeno okupljanje na otvorenom do 1.000 ljudi, u okviru dodatnog popuštanja mera donetih u cilju suzbijanja Kovida 19 u na[oj zemlji..

Krizni štab je, na sednici u sredu, u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom, odlučio da se dozvoli okupljanje do 1.000 ljudi na otvorenom prostoru, pa će i na sportskim događajima na otvorenom biti dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra.

U zatvorenom prostoru još postoji maksimum dozvoljenih 100 ljudi, ali i to zavisi od kvadrature prostora.

Takođe, škole od danas, 01. juna, do 31. avgusta, mogu da realizuju đačke ekskurzije i nastavu u prirodi.

Ekskurzije učenika završnih razreda srednje škole ne mogu biti organizovane u inostranstvu, već ekskurzija mora biti na teritoriji Srbije. Tokom ekskurzije je neophodno poštovanje mera bezbednosti i zaštite, u skladu sa preporukama nadležnih organa i institucija koje su na snazi u vreme realizacije – navodi se u dopisu Ministarstva prosvete direktorima osnovnih i srednjih škola.

Takođe, škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola – i to za svršene osnovce u školi ili u ustanovama kulture i sporta, a za „velike“ maturante moguće je organizovati i u restoranima ili hotelima, ukoliko postoji saglasnost roditelja za to.

Još jedna u nizu promena je i da će građani Srbije moći da se testiranju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na korona virus, a cena tog testa biće 1.200 dinara. Ova vrsta testiranja, poznata i kao „ELISA testiranje“, moći će da se obavi u svim domovima zdravlja, institutima i zavodima za javno zdravlje, u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata. Ovakvu odluku doneo je Krizni štab Srbije na sednici u sredu.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević pojasnila je tada za Tanjug da je doneta odluka da od 1. juna počnu serološka istraživanja na lični zahtev građana koji ne ispunjavaju utvrđene indikacije za besplatno testiranje. Na taj način će moći da ispitaju da li imaju antitela na virus i da li su došli u kontakt sa virusom u prethodnom periodu – rekla je Kisić Tepavčević.

Bosna i Hercegovina donela je odluku da otvori granične prelaze za državljane Srbije. Odluka o ulasku stranaca odnosi se samo na građani Srbije, Crne Gore i Hrvatske dok ostali strani državljani samo po određenim uslovima mogu da uđu u BiH kako je to definisano protekle sedmice.

To će učiniti i Bugarska za građane Srbije i Severne Makedonije.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH