ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

04.06.2020 Počela isplata drugog minimalca

Država ce danas isplatiti drugi minimalac za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, kao deo paketa ekonomskih mera za smanjenje efekata koronavirusa.

Pomoć će leći i za velika preduzeća, najavljeno je ranije. Isplata će se izvršiti šest dana pre prvobitno najavljenog roka.

Zarade koje iznose oko 30.000 dinara leći će na račune 232.000 preduzeća koja su se prijavila za ovu pomoć države. Za ovu namenu, iz državne kase biće uplaćeno 32 milijarde dinara.

Isplata prvog minimalca počela je 7. maja, a još jedan, treći, radnici mogu da očekuju u prvoj nedelji jula.

Odmah po uplati, poslodavac može da prebaci minimalac na račun radnika, a ako se to ne dogodi, novac se vraća u državni budžet da bi se sprečile zloupotrebe. Novac na svojim računima, zaposleni tako mogu da očekuju od petka.

Dok preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća dobijaju po ceo minimalac, zaposlenima u velikim preduzećima sleduje 15.000 dinara po radniku čiji zaposleni su poslati na prinudni odmor, zbog smanjenog obima poslovanja ili potpune obustave rada.

Isplata tri minimalne zarade, jedna je od mera države za pomoć privredi da lakše prebrodi krizu izazvanu pandemijom koronavirusa. Ovu pomoć koriste mikro, mala, srednja i velika preduzeća, preduzetnici, paušalci i poljoprivrednici, kao i ogranci stranih pravnih lica i predstavništva stranih kompanija.

Uslov da koriste fiskalne pogodnosti države bio je da su pre 15. marta 2020. godine osnovani i registrovani, odnosno da su do tada postali obveznici PDV, kao i da nisu otpuštali radnike do 10. aprila za više od 10 odsto. Ovde se ne računaju zaposleni na određeno vreme kojima je period na koji je ugovor zaključen istekao u navedenom roku.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH