ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

05.06.2020 Светски дан заштите животне средине - Саопштење Европске зелене партије Богатић

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРИРОДУ - САЧУВАЈМО БИОДИВЕРЗИТЕТ

Биолошка разноликост је темељ који подржава читав живот на копну и испод воде. Она утиче на сваки аспект људског здравља, обезбеђујући чист ваздух и воду, храну одговарајуће нутритивне вредности, научно разумевање и изворе лекова, природну отпорност на болести и ублажавање климатских промена. Промена или уклањање једног елемента ове мреже утиче на цео систем и може произвести негативне последице.

„На првом месту нам је здрав и безбедан Богатић и зато се боримо да се унапреди сваки сегмент функционисања локалне заједнице. У овом тренутку је најважније да очистимо све дивље депоније, заштитимо чисту пијаћу воду и производњу здраве хране. Оштро спровођење комуналних и инспекцијских мера према загађивачима и прекршиоцима закона је услов заштите нашег животног окружења. Морамо бринути и контролисати и како се пуни буџет Општине и како се троши сваки динар, па предлажемо пројекте за рециклажу смећа, који ће доносе и уштеду и зараду и општини и грађанима. Покушаћемо да прикључимо домаћинства на грејање на топлу воду, које би било бесплатно за све грађане. Новим моделом примарне здравствене заштите допрећемо до сваког социјално угроженог, удаљеног пацијента који живи сам. Направићемо богатог сељака и вратити селу наду развојем органске пољопривреде и стакленичке производње“, рекао је Александар Фирауновић, носилац листе Европска Зелена Партија Богатић.

Људски поступци, укључујући крчење шума, уништавање станишта дивљих животиња, интензивирање пољопривреде и убрзање климатских промена, гурнули су природу изван њених граница. Дошли смо до границе да нам сваке године треба 1,6 планете Земље да испунимо захтеве за ресурсима које људи постављају пред природу. Ако наставимо тим путем, губитак биолошке разноликости имаће озбиљне последице на човечанство, укључујући колапс система обезбеђивања хране и здравствених система.

Појава Covid-19 указала је на чињеницу да, кад уништавамо биодиверзитет, уништавамо систем који подржава људски живот. Данас се процењује да се у свету око милијарда случајева болести и милион смртних случајева дешава сваке године од болести изазваних коронавирусима, а око 75% свих заразних болести код људи је зоонотично, што значи да их животиње преносе људима.

Природа нам шаље поруку. Ми еколози је чујемо и желимо да одгајамо генерације које ће ово знати како би осигурали свој опстанак на Планети.

 

Европска Зелена Партија

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH