ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

06.06.2020 Општина Богатић донела Решење о додели средстава медијима за пројекте у 2020. години.

На основу образложеног Предлога стручне комисије Председник општине Богатић донео је Решење о додели средстава из Буџета општине Богатић за пројекте којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања у 2020. години.

Ове - 2020. године општинским Буџетом за суфинансирање медијских садржаја расподељено је 9 милиона динара.

Мачва Инфо задовољна је добијеним износом од 1,4 милиона динара за 2020. годину, ово је први пут да смо добили скоро у потпуности потребна новчана средства за предвиђени медијски пројекат. 

Али, Мачва Инфо и даље није задовољна постојећим Законом о информисању, висином средстава која се опредељују Буџетима локалних самоуправа (морају бити најмање 2 %) временом и начином њихове расподеле. Наиме, у конкретном овогодишњем случају, слично као и годинама уназад, медијима и продукцијама са територије општине Богатић додељено је 2,3 милиона динара, док је преостали износ од 6,7 милиона динара припао шабачким, београдским и другим медијима. Зашто би порески обвезници наше општине финансирали медије ван територије наше општине. Познато нам је да Закон о информисању то дозвољава, али и не обавезује финансирање медија ван наше општине. Како на пример у Шапцу од 32 милиона за информисање, ми и остали медији из Богатића никада нисмо ни динар добили, а редовно конкуришемо, углавном сав новац расподели се шабачким медијима. Затим, зашто у Богатићу прву рату за информисање од почетка овог Закона  добијамо тек у јуну, или и касније. Потребно је мало више храбрости локалних функционера и удруженог наступа медија из Богатића. Стога, Мачва Инфо предлаже колегама локалних медија и продукција, да од новинарских удружења, државе, локалне самоуправе у новом сазиву, одмах по њиховом формирању, изађемо са заједничким захтевима, који ће бити и у складу са истинским потребама грађана општине Богатић у области јавног информисања.

Што се тиче конкретног, овогодишњег, Решења, предлажемо локалној самоуправи да ребалансом или на други начин реши проблем финансирања локалног медија Радио Нешвил, који је стицајем околности закаснио дан или два, са предајом конкурсне документације. Поред web портала, штампаног медија, мултимедијалног портала, постоје грађани, нарочито старији, у нашој општини који се информишу искључиво путем радија, тако да се за, једини радио, Радио Нешвил мора наћи обострано прихватљиво решење.

Такође, позивамо локалну самоуправу да поштујући позитивне законске прописе што пре, без одлагања, до краја спроведе ову конкурсну процеду, како донето Решење не би морало да чека формирање нове СО Богатић. 

Подсећамо на наше саопштење од 3. маја - Светског дана слободе медија -  http://www.macvainfo.rs/page.php?secid=2&pageid=2&contid=5289&model=clanak&ct=03-maj-svetski-dan-slobode-medija     

Редакција Мачва Инфо

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH