ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

02.07.2020 Повећана активност коронавируса у Србији

Према последњим подацима, у Србији је до сада регистровано 14.836 случајева коронавируса, а 281 особа преминула је од последица заразе. Активност коронавируса је повећана, а прави пик очекује се у наредних пет-шест дана. Ношење маски и држање дистанце лична је одговорност сваког појединца и најпоузданија мера заштите, поручују епидемиолози.

11:28

КБЦ Звездара и Земун потпуно се враћају у ковид систем

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да се клиничко-болнички центри Звездара и Земун потпуно враћају у ковид систем.

Лончар је на данашњем састанку са директорима ковид болница, рекао да ће, уколико буде потребе, болнице у Смедереву, Смедеревској Паланци, Пожаревцу и Аранђеловцу бити болнице за смештај ковид позитивних пацијената.

08:45

У Крагујевцу 48 новозаражених

У последња 24 сата у Шумадијском округу регистрована су 52 пацијента позитивна на коронавирус - у Крагујевцу је регистровано 48 новозаражених особа, у Аранђеловцу две, Книћу и Баточини по једна, саопштио је Институт за јавно здравље Крагујевац.

Како се наводи, у Рековцу, Рашкој, Краљеву, Тутину регистрован је по један новозаражени пацијент, док су у Новом Пазару регистрована два позитивна пацијента.

08:28

Нетачно да је трочлана породица из Тутина преминула од ковида

Расим Љајић је, поводом вести да је трочлана породица у Тутину преминула од ковида 19, рекао да му се јавио један члан те породице који је лаборант.

Он га је, како каже, замолио да демантује ту вест. Истакао је да његов отац који је имао 89 година није преминуо од ковида, као ни мајка (76), која је преминула од последица инфаркта.

Од ковида 19 је преминула његова сестра која није живела с њима и која је била у болници у Новом Пазару.

08:00

Две особе из Сјенице преминуле, нису их примили у Ужицу

Министар Расим Љајић је за РТС потврдио информације да су два мушкарца из Сјенице преминула након што их нису примили у ужичком дому здравља.

"Људи су ми рекли да се радило о неспоразуму и да су у Ужицу мислили да у Сјеници постоји одељење за смештај, али тај смештај је само за оне са села да би могли да преспавају и затим да се транспортују у Ужице или Београд", рекао је Љајић. 

Љајић, који неколико дана борави у Новом Пазару где је ситуација тешка, каже да је добра вест што се све више људи јавља у ковид амбуланте, а да је лоша што не опада број заражених.

Трећина пацијената која се јавља већ има знаке упале плућа, рекао је Љајић, истакавши да је 104 пацијената је хоспитализовано, док их је пре неколико дана било 123. 

07:41

У КБЦ Бежанијска коса 300 пацијената

У КБЦ Бежанијска коса у овом тренутку лечи се 300 пацијената оболелих од ковида 19. Реч је о пацијентима који имају средње тешке и тешке клиничке слике, рекла је за РТС Марија Здравковић, директорка КБЦ Бежанијска коса. Навела је да се они који немају симптоме или имају врло благу клиничку слику лече од куће.
06:00

У Крагујевцу од данас обавезне мере заштите

Од данас мере за сузбијање заразне болести ковид 19 у Крагујевцу постају обавеза. Забрањено јe окупљање у затвореном и отвореном простору више од пет особа, уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од два метра и одговарајуће мере личне заштите.

У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитне маске и поштовање физичке дистанце од два метра.

Забрањено је и организовање свечаности, као и спортских и других забавних манифестација. Ограничено је и радно време угоститељских објеката од 7.00 до 20.00 часова.

У среду је потврђено присуство вируса код још 272 особе у Србији након тестирања 8.626 људи, док су четири особе преминуле.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да је активност вируса све већа и да се налазимо у максимуму који ће трајати највероватније још недељу дана. Истакао је да је ситуација таква да сваког кога сретнете можете сматрати заразним.

Премијерка Ана Брнабић рекла је да се планира увођење казнене политике за непоштовање мера уведених за спречавање ширења коронавируса уколико то буде било потребно и истовремено очекује да до тога неће доћи, уз личну одговорност грађана.

Уредбом Владе Републике Србије мере за сузбијање заразне болести ковид 19 у Крагујевцу су обавезнеПосебне мере заштите становништва од заразне болести ковид 19 Влада је прописала у оним јединицама локалне самоуправе у којима је због епидемије проглашена ванредна ситуација.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да се прави пик у Србији и Нишу очекује вероватно за пет-шест дана.

Број оболелих расте и у другим местима у Србији попут Бруса и Краљева док је у Новом Пазару ситуација нешто боља. У тај град стигла је још једна екипа лекара и медицинских техничара из Клиничког центра из Крагујевца, а за посао у Општој болници у том граду јавило се и 60 младих лекара и медицинских техничара.

Извор:РТС

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH