ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

03.07.2020 Завршен протест студената, добили обећање да ће им захтеви бити испуњени

Студенти кији су се, данас око 10 часова, окупили на платоу испред Филозофског факултета  затражили су од Владе и ресорног министарства да остану у студентским домовима до краја академске године, а не до краја испитног рока. Окупљени студенти су се разишли након што су добили уверавање да ће њихови захтеви бити испуњени.

Поред захтева да остану у студентским домовима до краја академске године, а не до краја испитног рока, окупљени студенти траже и бесплатно тестирање и лечење за све студенте, додатни рок за студенте заражене коронавирусом, као и оставку управе Студентског парламента.

"Уколико ови захтеви не буду усвојени, наш наредни захтев биће да сви студенти буду на буџету у наредној академској години", рекао је Марко Радић, студент социологије.

Првобитно, студенти су планирали да оду до Владе Србије како би премијерки предали своје захтеве, али су одустали од тога након што им се обратила ректорка Београдског универзитета Иванка Поповић.

Поповићева је рекла да је ту да подржи студенте и да је ранији договор са министарством просвете био да се реализује јулски испитни рок до краја, на шта су студенти реговали повицима "цело лето, цело лето".

"Овде смо да вас подржимо. Учинићемо све да се обезбеде додатни испитни рокови, али знате да је та одлука на факултетима. Декани то знају и врло су флексибилни", рекла је Поповићева.

Након обраћања ректорке, Радић је позвао колеге да се разиђу, јер су из Владе Србије добили уверавање да ће њихови захтеви бити испуњени.

"Сачекаћемо наредна три дана да видимо да ли ће наши захтеви бити испуњени. Уколико не буду испуњени наставићемо са протестима", закључио је Радић.

Док су се студенти окупљали на платоу, преко мегафона су им се обратили представници Студентског фронта, на шта је Радић реаговао и рекао да та група не представља студенте и да су они политичка организација.

Радић је навео и да не жели да се протести студената политизују.

У међувремену, министар Младен Шарчевић рекао је да је договорено да се студентски домови неће затварати.

Студентски парламент Београдског универзитета саопштио је да је са министром просвете Младеном Шарчевићем договорено да студенти неће бити исељени из домова, као и да ће они који су позитивни добити прилику да додатно полажу испите.

Извор: РТС,   facebook stranice studentskih udruženja

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH