ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

03.07.2020 Коронавирусом зараженo још 309 особa, преминуло 11

Према последњим информацијама, у Србији је коронавирус регистрован код још 309 особа. Од последица заразе преминуло је још 11 људи.

19:16

И у Ариљу ванредна ситуација

Због ширења заразе ковида 19, и власти Ариља прогласиле су ванредну ситуацију на територији те општине.

Истовремено, укинута је ванредна ситуација од елементарних непогода на делу општине због недавних поплава које су проузроковале обилне падавине.

Усвојене мере подразумевају држање социјалне дистанце од два метра, обавезно ношење маски у затвореним просторијама, а рад угоститељских објеката ограничен је на период од 07 до 20 часова.

Забрањено је одржавање спортских и културних манифестација, а на затвореном и отвореном простору не сме се окупити више од пет особа.

18:56

Мала вероватноћа да ће вирус нестати сам од себе

Дарија Кисић Тепавчевић је рекла да је мала вероватноћа да ће вирус нестати сам од себе, и да даљи развој ситуације искључиво зависи од нас. Зоран Радојичић је додао да нам предстоји борба и да ће епидемија трајати. Зато је, каже, важно да је успоримо. "Ако се будемо понашали као што смо говорили, верујем да ћемо успети у том циљу", поручио је градоначелник Београда.

18:52

Не смемо се намерно излагати ризику обољевања

Поштовање мера је апсолутно ефикасно и спашава животе. То није 'само'. То је нешто што је изузетно ефикасно. Савремени човек би можда желео чаробни штапић, али морамо сви да се потрудимо", указала је Дарија Кисић Тепавчевић.

Каже да не смемо ни у ком случају да се намерно излажено ризику обољевања, јер постоје и десетине младих људи који имају теже форме болести.

18:46

Први циљ – да имамо дан без умрлих

Подручје највише жаришне активности вируса је у Новом Пазару, Тутину, Београду Врању... , навела је Дарија Кисић Тепавчевић. Каже да је Београд највећи град са највећом густином смештаја.

"Први циљ је, и сви жељно ишчекујемо дан када ћемо да кажемо да више немамо ниједан смртни исход", рекла је Кисић Тепавачевић и нагласила да мере морају да дају резулатате и да од сваког од нас зависи какви ће ти резултати бити.

18:41

Решење је у стварима које делују ситно

Зоран Радојичић је за РТС указао да је на првом месту здравље људи, али да је важно и да привреда не стане. Додаје да се прави бланс између тих ствари и да је то неминовност. Међутим, истиче да је важно да се фокусирамо на тренутне мере и да је у стварима које на први поглед делују ситно - у ствари решење!

18:38

Зашто је важно поштовати мере

Дарија Кисић Тепавчевић је навела да се вирус не преноси тако што ћете случајно проћи поред некога и навела је да је потребан одређени временски период да будете близу неке особе и да нико не носи маску. Зато је, каже, важно да се поштују мере и види се да их велики број грађана поштује и понаша се савесно.

"Не знамо како ће вирус да се понаша индивидуално у нашем огранизму. Треба сви да се понашамо као да смо потенцијални резервоари заразе и да имамо ризик од компликација", рекла је.

Истиче да нам вирус свакоднвено показује да је ту. Ако се будемо понашали као претходних дана, ускоро ћемо видети резултате, рекла је.

18:35

Градоначелник Београда Зоран Радојичић је рекао у емисији Око да је сада поново тренутак да се позорност дигне на виши ниво. Додао је да су у Београду уведене мере као што су ношење маске, држање дистанце, ограничење броја људи када је реч о окупљањима и ограничење рада угоститељских објеката.

18:29

Заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је у емисији Око да су све особе које су на респиратору животно угрожене. Истакла је да се није очекивало да ће у летњем периоду да буде оваква ситуација али да вирус никад није ни престао да циркулише. Навела је да се није догодило да високе температуре униште вирус и да се то вероватно неће ни догодити. Зато, како каже, не смемо да дозволимо да се вирус умножава и преноси.

17:45

Због повећања броја оболелих од коронавируса, и у Чачку је проглашена ванредна ситуација.

16:48

Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор рекао је да су двоје запослених у покрајинском парламенту позитивни на коронавирус.

Пастор је у саопштењу достављеном медијима навео и да су предузете све обавезне епидемиолошке, здравствене и законске мере за поступање у таквим ситуацијама.

"Из разлога превенције, у Скупштини АП Војводине спроведене су и мере додатне заштите у односу на све остале запослене, како би се обезбедио неопходни процес рада, а могућност ширења заразе свела на минимум", наводи се у саопштењу.

Истиче да ће Скупштина АП Војводине и надаље бити у сталном контакту са надлежним здравственим институцијама и наставити да предузима све мере како би се обезбедила безбедност и заштита здравља свих запослених.

16:14

Панчево: Угоститељски објекти раде до 23 часа

Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева одлучио је да се од данас ограничи рад угоститељских објеката у том граду, објављено је на сајту Града.

Kако се наводи, рад ресторана, кафића, барова, дискотека је дозвољен од 6 до 23 часа, уз обавезно поштовање заштитних мера и социјалне дистанце.

На седници је констатовано да је епидемиолошка ситуација у Панчеву, на основу извештавања надлежних служби, под контролом.

Одлука о ограничавању рада угоститељских објеката донета је, како наводе, превентивно, узимајући у обзир близину и ситуацију у Београду у којем је проглашена ванредна ситуација и пооштрене мере.

15:55

Ванредна ситуација и у Шапцу

Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић на конференцији за новинаре рекао је да је у том граду проглашена ванредна ситуација због ширења епидемије изазване ковидом 19.

15:29

Нови Сад: Маске и дистанца на затвореном, на базену не дуже од три сата

У Новом Саду је од данас обавезно ношење маски у затвореним просторима, али и на јавним површинама попут паркова, дечјих игралишта, кеја и спортских терена, одлучио је Градски штаб за ванредне ситуације.

Према наредби, која ступа на снагу одмах, обавезно је и држање дистанце од најмање једног и по метра, а у затвореним просторима где није могуће обезбедити дистанцу, забрањује се окупљање више од пет особа. Угоститељима је наређено да делатност усмере на отворени простор, односно башту уз примену мера одговарајуће заштите.

Градском саобраћајном предузећу је наређено да не дозволи улаз у аутобусе путницима који немају маску.

Заштитне маске и физичка дистанца од једног и по метра обавезне су и у дечјим и рекреационим игралиштима, скејт парковима, теретанама на отвореном, као и на стази на кеју, изузев уколико су у питању лица која живе у заједничком домаћинству.

"Градском зеленилу" је наређено да ограничи број људи који могу да буду на плажи Штранд, као и да обезбеди одржавање физичке дистанце.

Ограничава се и број посетилаца и на базенима Спенса, у сменама не дужим од три сата. Спенсу је наређено и да прилагоди ценовник коришћења базена.

Градски штаб за ванредне ситуације наредио је и појачан рад свих јавних комуналних предузећа нарочито у погледу прања и дезинфекције јавних површина ради обезбеђивања здравствене безбедности грађана.

Приликом уласка у објекте јавне намене, свима ће бити мерена температура, а обавезно је и постављање средстава за дезинфекцију руку и дезобаријера испред улаза.

Градској управи за инспекцијске послове наређено је да организује рад тако да сви делови инспекцијских служби обављају надзор над применом ових мера.

15:09

Још 309 инфицираних, преминуло 11 особа

У последња 24 часа тестиране су 8.102 особе, а коронавирус је потврђен код њих 309.

Преминуло је 11 оболелих.

На респираторима се налази 85 особа.

Од почетка епидемије, ковид 19 је однео 298 животa у Србији. Број активних случајева је 2.142.

Укупан број регистрованих случајева у Србији од почетка епидемије је 15.504.

Влада Србија изгласала је нове мере које се односе на Београд – затварање ноћних клубова и кафића у Београду од 23.00 до 6.00, казне за неношење маске у превозу и максималан број од 100 људи у затвореном простору.

За непоштовање мере обавезног ношења заштитне маске у јавном превозу или у затвореном простору прописана је казна у износу од 5.000 динара за свако физичко лице које буде кршило ову меру.

Проглашена је ванредна ситуација у главном граду, јер је највећи број заражених коронавирусом из Београда.

Казна за неношење маске у јавном превозу или у затвореном простору у Београду 5.000 динара

Епидемиолог др Предраг Кон каже да смо у недељи максимума када је реч о порасту броја новозаражених. Очекује да ће од следеће недеље ти бројеви постепено опадати.

Министар просвете Младен Шарчевић потврдио је за РТС да се студентски домови не затварају, као и да већина заражених студената није из домова.

 

Извор: РТС

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH