ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

04.07.2020 Коронавирусом заражено још 325 људи, осморо преминуло

Према последњим информацијама, у Србији је коронавирус регистрован код још 325 особа, а ковид 19 однео је још 8 живота. Војна пољска болница у Новом Пазару постављена за само 24 часа.

16:38

Од 234 узорка, у последња 24 сата, коронавирус, потвђен је код још 62 особе из Шумадије, од којих је 48 из Kрагујевца.

Због повећаног броја заражених , али већег броја хоспитализованих пацијената, којима је неопходна терапија кисеоником, у Kлиничком центру у Kрагујевцу, повећани су капатицитети у ковид систему.

Четири клинике и интензивна нега, могу да приме око 260 болесника.

Тренутно је 125 грађана из централне Србије са озбиљном клиничком сликом, на лечењу у Kрагујевцу, од којих је 10 на респиратору.

16:34

Ситуација у Чачку озбиљна, КБЦ има довољно опреме

Директор Kлиничко-болничког центра у Чачку Мирослав Сретеновић каже да је ситуација са вирусом цовид-19 врло озбиљна, али да је тај здраствени центар опремљен са нових пет респиратора, те да у овом тренутку имају довољно медицинских капацитера у смислу опреме и кадрова.

"Пре неколико дана смо добили нових пет респиратора тако да у овом тренутку располажемо са довољним капацитетима медицинске опреме", рекао је Сретеновић Танјугу и додао да се користе респиратори и за друге, не само ковид пацијенте.

Очекују, како каже и мобилни рендген како би тај здраствени центар могао да растерети пријемницу амбулантне болнице, која је једним делом и ковид болница.

"Последњих десетак дана значајно је повећан број пацијената који долазе са симптомима респираторних инфекција и сиптомима цовид болести. Велики је притисак на болничке капацитете и у смислу пријема амбуланте и у смислу пријема пацијената на болничко лечење", каже Сретеновић.

15:51

Формирање војне пољске болнице у кругу Опште болнице у Новом Пазару и долазак 45 војних медицинара додатно је охрабрио грађане, пацијенте и особље у том граду да се тешка ситуација ставља полако под контролу.

Војници су одмах по доласку у Пазар кренули у акцију, болница је постављена за само 24 часа и од поподне биће у потпуности спремна за прихват пацијената.

Од јутрос, војни камиони дезинфикују круг болнице, постављена су два шатора испред тријажне амбуланте, који су за пола сата претворени у чекаоницу и амбуланту у којима по два лекара примају пацијенте и врше тријажу, са четири рендгена, чиме је убрзан прихват пацијената и њихово збрињавање.

14:55

Тестирано 7.434, позитивно 325

У последња 24 часа тестиране су 7.434 особе, од чега је коронавирус потврђен код њих 325.

Од последица заразе преминуло је још 8 људи, а на респираторима је 86 пацијената.

Од почетка епидемије у Србији је потврђено 15.829 случајева заразе ковидом 19, а преминуло је 306 особа.

Број активних случајева је 2.347. Досад је тестирано 434.415 особа.

Због повећаног броја заражених коронавирусом, ванредна ситуација проглашена је у Новом Пазару, Тутину, Kрагујевцу, Врању, Ивањици, Београду, Шапцу, Чачку и Ариљу.

Директорка "Батута" Верица Јовановић рекла је за РТС да је 80 одсто новозаражених из Београда, а расте и број инфицираних из округа где је проглашена ванредна ситуација.

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће од понедељка у спортској дворани у Арени бити отворена привремена ковид болница која ће имати 500 болничких кревета и све услове за пријем оболелих од коронавируса.

Војна пољска болница у Новом Пазару постављена за само 24 часа

Инфектолог Мијомир Пелемиш каже да треба јасно и гласно рећи да вирус није ослабљен, а доказ је да сви оболевају. Вирус не бира узраст, питање је само какав ће бити исход, рекао је Пелемиш.

То је, додаје, вирус који је од почетка овде. "Доказано је да умиру и млађи, без и једне једине друге болести", упозорио је Пелемиш.

 

Извор: РТС

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH