ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

06.07.2020 Шарчевић: Постигнут договор са студентима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је са представницима студената из студентских домова у Београду. Истакао је да је са студентима постигнут договор.

"Договорили смо се да студентски домови неће прекидати рад и да студенти остану у студентским домовима током лета. Студенти када заврше обавезе могу самовољно да иду кући, а они који имају обавезе да остану", рекао је министар, додајући да ће се проценити да ли је реч о 10, 15 или 20 одсто студената.

Студенти су у разговору са министром изнели четири захтева, а један се односио на додатни испитни рок за све студенте у августу, као и да се омогући посебно додатни рок за студенте који су пропустили испите јер су били заражени коронавирусом.

Према речима министра, Министарство је упутило препоруку Конференцији универзитета Србије (КОНУС) да се омогући још један додати испитни рок у августу, саопштило је Министарство просвете.

Министар Шарчевић је потврдио и да ће мензе и ресторани у студентским домовима радити до 20. јула, а да ће се од 20. до 28. јула омогућити рад дежурних студентских ресторана, што је био један од четири захтева студената.

Један од захтева студената је и да им се омогући да у августу плаћају бенецифирану цену станарине, уместо економске, коју иначе плаћају у том месецу.

Министар Шарчевић је навео да према тренутној процени ни то неће бити проблем, али да је то "техничко питање" и да је остављен рок од два дана како би надлежне службе направиле финансијску процену.

Министар је поновио да у студентским домовима није букнула зараза, као што је то представљено, да је проблем настао због неспоразума око броја заражених студената у домовима и ван домова, али да је Министарство обавестило врх државе и друге надлежене институције да је ситуација под контролом и да студенти могу имају да успешно заврше јунско-јулски рок.

Рекао је и да је Министарство данас обавестило Кризни штаб да су капацитети ученичког дома "Стеван Чоловић" за изолацију студената позитивних на коронавирус недовољни и да је Ученички дом "Јелица Миловановић", који је у непосредној близини Студентске поликлинике, спреман да прими ковид позитивне студенте.

У плану увођење онлајн полагања испита

Министар Шарчевић изјавио је да је у плану измена Закона о високом образовању како би се студентима омогућило онлајн полагање испита.

Подсетио је да садашњи закон то не предвиђа, те да би се, ако до краја јула и почетком августа буде формиран парламент, а до краја августа или почетком септембра нова Влада, могло паралелно радити на измени и допуни Закона о високом образовању.

"Онда би се та ставка променила и поставили услови под којима би се испити тако полагали", рекао је Шарчевић новинарима.

Како је навео, у случају наставка пандемије коронавируса, то би олакшало полагање испита студентима.

Када је реч о улагању у високо образовање и студентски стандард, Шарчевић је рекао да ће се радити нове зграде у трећем блоку Студентског града и да ће се у Новом Саду градити нове зграде факултета.

Додао је о реч о инвестицијама вредним од више од 130 милиона евра.

Извор: РТС 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH