ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

12.08.2020 На данашњи дан 1914. године започела Церска битка

Церска битка представља прву победу над Аустроугарима, у којој је српска војска извојевала један од највећих успеха у Првом светском рату. Аустроугарску војску предводио је командант балканске војске Оскар фон Поћорек и она је бројала 200.000 војника, наоружана и веома добро опремљена, а насупрот ње била је српска, сачињена од 180.000 војника са много слабијим наоружањем.

У Церској бици истакле су се српске војсковође Радомир Путник и Живојин Мишић и Степа Степановић, који је након ове битке добио титулу војводе.

Прелазом аустроугарске армије код села Батара и Самуровића аде, са циљем да стигну у Србију, почеле су битке у зору 12. августа 1914.године, а крај битке десио се 24. августа када је Аустроугарска почела да се повлачи.

Церска битка је била прва офанзива Аустроугарске на Србију, а победа Србије зачудила је цео свет, који није сматрао да ће мала држава моћи да се супростави великој сили. За успех Србије је делом заслужно ратовање у Првом и Другом балканском рату, где су имали прилику да савладају модерни начин ратовања и примене га у борби против Аустроугарске.

Након ове битке у Србији није остао ни један аустријски војник, сем 4.500 ратних заробљеника. Више хиљада војника је погинуло, док је више од 30.000 њих тешко рањено. Од овог броја барем дупло више страдалих било је на страни Аустроугарске.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH