ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

22.09.2020 Вучић за Ројтерс: Нема брзог политичког решења за КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за агенцију Ројтерс да споразум о економској сарадњи Београда и Приштине неће нужно убрзати и политички договор две стране.

Београд и Приштина сагласили су се да предузму кораке ка економској сарадњи, укључујући рад на заједничким инфраструктурним пројектима, у споразумима потписаним у Белој кући овог месеца, које су САД и председник Доналд Трамп назвали "пробојем" у односима две стране, подсећа агенција Ројтерс.

ВИДЕО ПРИЛОГ РТС - https://www.rts.rs/upload/storyBoxFileData/2020/09/22/17141299/Vucic-220920.mp4

Александар Вучић је споразуме описао као "велики корак у правом смеру", али и истакао да је пут до политичке нормализације и даље дугачак.

"Мислим да су такви споразуми веома важни да би се сачувао мир и да једном заувек решимо своје проблеме, да имамо јасну будућност за нашу децу", рекао је Вучић за Ројтерс.

Иако је економску сарадњу описао као "кључну" за било какве будуће политичке договоре, Вучић је рекао да то не значи да "каже да смо близу политичког решења".

Вучић будућност Србије види у уравнотеженим везама и са Истоком и са Западом, чак и ако би то значило да "повремено наљутити обе стране".

"Ако живите у малој земљи која је географски смештена на раскрсници, онда би ваша политика требало да буде одржавање мира и стабилности, било тиме што се ни са ким не препирете, што је немогуће, или да се свађате са свима подједнако", описао је сликовито Вучић положај Србије.

Поновио је да је Србија на европском путу, али да мора да живи и има пријатеље у САД, али и у Москви и у Пекингу, и да се тога не стиди.

Ројтерс је навео да је Вучић недавно ризиковао сукоб са Kремљем тиме што је одустао од војних вежби у Белорусији.

"Понекад, да бисмо заштитили своју војну неутралност, остајемо сасвим сами", рекао је у интервјуу за Ројтерс председник Србије Александар Вучић.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4087579/aleksandar-vucic-rojters-intervju-kosovo-i-metohija.html

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH