ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

19.07.2015 U Srbiji na snazi crveni meteo-alarm

U Srbiji je zbog visokih temperatura aktivan crveni meteo-alarm. Saveti lekara u ovakvim situacijama su od velike pomoći za sve građane, naročito one koji planiraju da ove tople dane provedu napolju. Treba uzimati što više tečnosti, konzumirati laganu ishranu i  adekvatno se oblačiti. 

Prevelika izloženost suncu može dovesti do toplotnog udara, a izuzetno je značajno kako prepoznati siptome.

Lako se može pomešati sa sunčanicom, pa je neophodno znati koji su simptomi toplotnog udara, kako se zaštiti i kako pomoći  ljudima da se oporave od njega. Povišena spoljna temperatura u kombinaciji sa visokim procentom vlažnosti vazduha može dovesti do najteže komplikacije termičkog stresa - do toplotnog udara.

Toplotni udar nastaje u momentu kada telesna temperatura naglo poraste preko 41 stepen, usled izlaganja organizma velikoj toploti. Proces naglog rasta temperature dešava se u vrlo kratkom vremenskom roku, za svega deset do petnaest minuta, a prate ga brojni simtomi.

Neki od njih su telesna temperatura iznad 40 stepeni, suva i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, umor, nizak krvni pristisak, tahikardija, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svesti...

“Da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplotnim udarom, potrebno je da je, na prvom mestu, odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odeću. Zatim, umivajte je hladnom vodom i, ukoliko je u svesno stanju, dajte da pije napitke bez kofeina i alkohola”, saveti su lekara u ovakvim situacijama.

Toplotni udar vrlo je sličan sunčanici, ali je razlika u tome što ne toplotni udar ne mora nužno nastati usled direktnog izlaganja suncu. Da biste se zaštitili od toplotnog udara, preporučuje se lagana odeća svetlih boja i prirodnih materijala, redovna rehidratacija, rashlađivanje i slično.

D.Ostojić

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.

 

 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH