ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

26.11.2020 Култура: Потписана допуна Посебног колективног уговора којим је омогућена накнада плате од 100 одсто у случају Ковида 19

26. новембар 2020.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић данас је потписала у име Владе РС допуну Посебног колективног уговора за установе културе, чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина и јединице локалне самоуправе са представницима три синдиката у области културе.

Овом, изузето важном допуном Посебног колективног уговора запослени ће имати право на накнаду плате у висини од 100 одсто просечне плате остварене у претходних 12 месеци уколико је узрок спречености за рад настала због потврђене заразе вирусом Ковид 19 или због мера изолације или самоизолације проузроковане овом болешћу.

Гојковић је том приликом указала да је допуна Посебног колективног уговора, пре свега, вид сигурности да неће остати без дела месечних прихода, који много значе у оваквим околностима, уколико се разболе од ове болести.

Министарка је нагласила да с обзиром на ситуацију у култури и на све шта културни радници раде како би превазишли кризу у којој се налази и Србија и читав свет, ово је несумљиво од великог значаја за све уметнике.

„На овај начин смо желели јасно да покажемо одговорност као и да  држава брине о културним радницима и да цени њихов рад и труд како би грађанима омогућили да, упркос пандемији, имају културни садржај.

Све установе културе суочавају се са великим изазовима у овим тешким временима. Сналазе се да би реализовали своје програме, велики број њих је прешао на интернет и онлајн приказују културно богатство, што као министар поздрављам и охрабрујем“, нагласила је Гојковић.

Гојковић је допуну Посебног колективног уговора потписала са представницима Самосталниог синдиката културе Србије, ГС културе, уметности и медија „Независност“ и Конфедерацијом слободних синдиката, гранског повереништва за културу Јованом Динчићем, Драганом Милановићем и Смиљаном Стокић.

Гојковић је са представницима синдиката разговарала о мерама кризног штаба, који су подржали предлог министарке да представник Министарства културе и информисања буде део Кризног штаба ради неопходног тумачења донетих мера на потпуно различите облике уметничког стваралаштва.

Извор: Министарство културе и информисања

https://www.kultura.gov.rs/vest/5603/potpisana-dopuna-posebnog-kolektivnog-ugovora-kojim-je-omogucena-naknada-plate-od-100-odsto-u-slucaju-kovida-19.php

 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH