ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

27.11.2020 Правовремено и адекватно реаговати на нападе на новинаре

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са потпредседницом Владе и министарком културе и информисања Мајом Гојковић и представницима релевантних институција, на којем је разговарано о безбедности новинара.

Састанку су присуствовали омбудсман Зоран Пашалић, члан Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић, заменик републичког јавног тужиоца Бранко Стаменковић и начелник Полицијске управе Нови Сад Слободан Малешић.

Премијерка је навела да се ускоро на седници Владе очекује усвајање акционог плана за спровођење Медијске стратегије, а затим и низ измена и допуна закона из те области, како би се успоставио систем који ће заиста функционисати и правовремено и адекватно реаговати на претње и нападе на новинаре.

Брнабић је нагласила да треба да се успостави јединствена база података и да жели да зна да је држава учинила све како би се олакшало правовремено реаговање.

Гојковић је указала на то да након доношења акционог плана предстоји важан посао усвајања медијских закона, и додала да је повукла све кривичне пријаве које је њен претходних поднео против новинара, а које су се односиле на њихов рад.

Пашалић је истакао да на сваки проблем који је дефинисан може да се реагује и зато је неопходно прецизирати да ли се ради о нападу, претњи или је реч о нечем другом, а усвајање измена и допуна закона требало би да доведе до тога да се спрече напади на новинаре.

Матић је оценио да је неопходно да се поново врати поверење у институције, уз напомену да је изграђен стереотип да се лоше ради у случајевима напада на новинаре, јер чињенице говоре да постоје предмети који годинама нису решени.

Према његовим речима, у измењен закон треба унети и оно што новинари дефинишу као притисак.

Заменик републичког јавног тужиоца је обавестио премијерку да та институција моментално реагује чим неко пријави напад на новинара и да не постоји предмет у којем нешто није предузето.

Све што Републичко јавно тужилаштво треба да уради биће урађено, подвукао је Стаменковић, али и упозорио на то да има и лажних пријава.

Малешић је напоменуо да полиција врло пажљиво третира сваку пријаву која јој је упућена, додајући да постоје оправдане сумње да је било претеране употребе силе на недавним демонстрацијама у Београду.

 

Извор: www.srbija.gov.rs

 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH